Izetbegović i Čović “penzionisani na dan” uz 30.000 maraka otpremnine

.

 

Predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović, potpredsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić, te predsjednik glavne opozicijske Srpske demokratske stranke Mirko Šarović proslavili su tokom 2021. godine 65. rođendan i “silom zakona” poslani u penziju.

Pri tome su, kao parlamentarci, stekli pravo da im se isplati po šest prosječnih plaća ili svakom po oko 30.000 KM  otpremnine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine (PS) BiH.

Tih otpremnina se ne mogu odreći, po važećim zakonima u čijem su kreiranju i sami direktno ili indirektno sudjelovali. Odmah nakon što im se izdaju rješenja o umirovljenju i isplati otpremnina, nastavljaju radni odnos kao izaslanici i zastupnici.

Uz plaće koje iznose oko 6.000 KM, po zakonu, dodatno primaju i mirovine kao “stečeno pravo koje im se ne može ograničiti ili oduzeti”.

“Otpremnina je stečeno pravo iz radnog odnosa, a stječe se momentom prestanka radnog odnosa, sukladno pozitivnim pravnim propisima i to Zakona o radu u institucijama BiH, kao i Odluke o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i izaslanika u PS BiH, te i Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu u institucijama BiH”, naveo je u pisanom odgovoru za RSE Dejan Ružić, tajnik Zajedničkog povjerenstva za administrativne poslove u PS BiH.

Dodao je i kako se uz rješenje o prestanku radnog odnosa, donosi odluka o otpremnini osobi kojoj prestaje radni odnos po sili zakona.

„Zastupnik, odnosno izaslanik se ne može unaprijed odreći prava na otpremninu, jer pravo na istu stječe tek momentom prestanka radnog odnosa, odnosno momentom donošenja rješenja o prestanku radnog odnosa”, pojasnio je Ružić.

Svoj 65. rođendan će 24. decembra slaviti i penzionerima u državnom Parlamentu BiH se pridružiti i zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti BiH.

“Vidi, druže, ima već nekoliko godina da sam ispunio uslove za penziju po osnovu radnog staža. Pošto sam dobar dio svog radnog vijeka proveo u policiji i imao beneficirani radni staž, ja ne znam ni kad sam ispunio te uslove“, ističe Mektić za RSE.

Kaže i da nije podnosio niti će podnositi zahtjev „dok stvarno ne završi radni vijek i ode u penziju“.

„Dakle, ja iz moralnih razloga nisam htio da se penzionišem na jedan dan, pa sutra aktiviram profesionalni poslanički mandat i da uzmem tih 30.000 maraka”, kazao je Mektić.

Dodao je da nije znao da se rješenje o penzionisanju izdaje “po službenoj dužnosti” i da se otpremnine ne može odreći.

“Meni to nije logično. Ja sam izabrano lice, mandat mi traje do kraja iduće godine (oktobar 2022., op.a.) i nisam ograničen radnim stažom, kojeg imam dovoljno. Vidjeću s administrativnom službom da se to (otpremnina) meni ne isplaćuje sad, već onog trenutka kad stvarno odem u penziju i završim radni vijek”, naglasio je Mektić.

Prvi ovogodišnji “penzioner parlamentarac” je 1. januara ove godine postao Bariša Čolak. Isplaćena mu je otpremnina.

Političku karijeru počeo je tokom rata 1994. godine kao ministar pravde u Vladi “Hrvatske republike Herceg Bosna”, čijih šest lidera je osuđeno u Den Haagu.

Čolak je funkciju ministra pravosuđa obavljao u nekoliko mandata u Vladi Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH, te u Vijeću ministara BiH.

Dugogodišnji lider najjače bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, bivši zastupnik i član Predsjedništva BiH i danas delegat u Domu naroda PSBiH, 28. juna je napunio 65 godina.

Izvor: