Izetbegović: Lendo 101 posto neće potpisati ono što je protiv Bošnjaka

Bakir Izetbegović
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je poručio da njegov stranački kolega i član rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo, kako je izjavio, 101 posto neće potpisati ono što je protiv interesa Bošnjaka.

 

Ovo je izjavio tokom današnjeg gostovanja u programu televizije BIR, saopćili su iz Muslimanske informativne novinske agencije (MINA). Uvjeren je i da će visoki predstavnik Christian Schmidt ostati pri odluci da ne interveniše za formiranje Vlade FBiH u kojoj neće biti SDA.

"Da Lendo potpiše nešto što je protiv interesa Bošnjaka i interesa SDA, neće se desiti 101 posto. Da Schmidt nešto potpiše nakon što je kazao da se izvole dogovoriti sa SDA je 99 posto da to neće uraditi. Kad to saberemo to je 200 posto. Ostaje šansa da progledamo", naglasio je Izetbegović.

Konstatovao je da nije puno toga urađeno, uprkos obećanju da će se izborni rezultati brzo implementirati, tj. da će se brzo formirati vlast.

"Ne bih rekao ni da je sporo, koliko je loše. Namjenski je razbijen probosanski blok, koji je bi trebao imati prirodnu koheziju, zajednički zadatak kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, blok stranaka koje jednako vide Bosnu i Hercegovinu, međunacionalne odnose u njoj, njenu evropsku i NATO budućnost itd", rekao je.

Za njega nije problem ni u brzini formiranja vlasti, koliko mu je problem u tome što se zbog, kako je izjavio, pohlepe pojedinih probosanskih stranaka, ohrabrenih strancima, došlo do podjele probosanskog bloka i servilnosti prema SNSD-u i HDZ-u. Posljedice toga vidi u tome da Bošnjaci, kako je kazao, patrioti gube pozicije.

Izetbegović je ponovio da je prije četiri ili pet godina SDP-u nudio, kako je naveo, pozitivno ujedinjavanje kako bi se suprotstavili SNSD-u i HDZ-u. Komentarisao je to što ovaj njegov prijedlog nije prihvaćen i to što dio stranaka odbija saradnju sa SDA.

"Ljudi su pomislili da mogu dobiti kompletan udio u vlasti, da to ne moraju dijeliti ni s kim. Ohrabreni su od stranaca da to rade. Probosanski blok bi bio širok, ne bi tu bilo puno vlasti ni za koga, ali bi bila jaka pozicija za sve one koji predstavljaju patriote Bosne i Hercegovine. Postavile bi se linije onoga što mi hoćemo, šta nećemo, gledali bismo da pomirujemo, da zemlja ide naprijed, imali bi jedan snažan motor, jer bismo se u startu dogovorili o stvarima koje jasno vidimo i na osnovu toga podijelili", mišljenja je.

Očekuje da će se, kako je naglasio, prije ili kasnije dominaciji SNSD-a i HDZ-a morati suprotstaviti na takav način.

Predsjednik SDA smatra da je na djelu najlošiji saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od završetka rata. Prema njegovim riječima, tu su priče o meritokratiji pale u vodu, saopćili su iz MINA-e.

Foto: Screenshot TV BIR