Izetbegović: Nadam se da ćemo izbjeći najgori scenarij, zato moramo pokazati da smo moćni

.
Moramo mi biti jaki da bi nam se pomoglo. Ako smo zbunjeni, ako se svađamo međusobno, pitanje je da li će nam pomoći

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović boravio je danas u Livnu gdje je prisustvovao tribini u organizaciji Kantonalnog odbora ove stranke te je tokom svog obraćanja istakao kako se nada da će se izbjeći najgori scenarij, tj. sukobi i da je SDA sposobna riješiti sve probleme.

 

- Potrebno je jedinstvo među probosanskim snagama. Naše nejedinstvo bi moglo ohrabriti one koji nisu prijatelji ovoj zemlji. Moramo pokazati da smo snažni, da smo moćni, što će spriječiti loše scenarije, rekao je Izetbegović

 

Naveo je da je Daytonski ustavni okvir izuzetno kompliciran, ali da su najveći problemi koji utiču na teritorijalni integritet i suverenitet BiH islamofobija, migrantska kriza i mlad odnos međunarodne zajednice, a iznad svega tu stoji SNSD i politika Milorada Dodika.

- Da nije bilo njegove antidržavne politike u proteklih 15 godina, ovo bi bila jedna puno bolja zemlja. Manje mladih bi otišlo, bolja bi bila penzija. Najsiromašniji penzioner u Evropi je onaj u RS-u, izjavio je Izetbegović.

 

Predsjednik SDA je kazao da je pojedincima među političkim snagama u entitetu RS normalno da dominiraju nad ostalim, te da im je normalno da odlikuju osuđene ratne zločince odgovorne za genocid.

Izetbegović je naglasio da su samo državne institucije poput Oružanih snaga, SIPA-e i OSA-e ovlaštene da rade na teritoriju cijele BiH, a da će sve ono što im se pokuša suprostaviti biti parainstitucije. Govoreći o odnosu međunarodne zajednice, kazao je da je taj odnos bio dvosmislen, ali da je pomoć međunarodne zajednice bila veoma važna za opstanak BiH.

 

- Moramo mi biti jaki da bi nam se pomoglo. Ako smo zbunjeni, ako se svađamo međusobno, pitanje je da li će nam pomoći, izjavio je Izetbegović.

 

Predsjednik SDA je upozorio na pokušaje slabljenja i gašenja OHR-a, što se, kako je kazao, ne smije dozvoliti. BiH, dodao je, ne smije postati poligon za odmjeravanje snaga svjetskih velesila. Kao rješenje za postojeću situaciju u BiH, Izetbegović je izdvojio i potrebu sankcioniranja onih koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, te snažniji angažman nadležnih državnih institucija.

 

- Garanti Daytonskog mirovnog sporazuma su dužni braniti BiH. Tu su i prijateljske zemlje. Onda su tu institucije, pravosuđe, OSA, SIPA, Oružane snage i na kraju krajeva, patriote BiH, izjavio je Izetbegović.

 

Upozorio je predsjednik SDA na aparthejd u entitetu RS, odnosno na neravnopravan položaj Bošnjaka, Hrvata i ostalih u odnosu na srpski narod, što se reflektira na broj uposlenih u entitetskim institucijama.

 

- Naš cilj je uključiti četvrti politički narod u procese u BiH jer ovo je zemlja dva entiteta, tri konstitutivna naroda i četiri političke grupacije. SNSD i HDZ žele cijeli probosanski blok, koji ima 60 posto podrške građana, svesti na „bošnjačku kvotu“ od 33 posto. Zbog toga građanske stranke moraju biti sa nama kako bismo se zajedno suprostavili tome i ovu zemlju povukli naprijed, izjavio je Izetbegović.

 

Narod koji želi sačuvati slobodu i ravnopravnost, dodao je, mora biti jak i jedinstven, prenosi Fena.

Izvor: