Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva stranke: SDA je apsolutni pobjednik, a odluka Šmita u korist HDZ-a

.
Brojke govore da ne možemo govoriti o diskriminaciji Hrvata u FBiH, rekao je Izetbegović

 

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je održalo sjednicu na kojoj se raspravljalo o izbornim rezultatima. 

Medijima se prvo obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je bio kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH, ali je pretrpio težak poraz, a potom i aktuelni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Razmatrali smo izborne rezultate, potencijalne koalicije i odluku Šmita (Christian Schmidt). Imamo jedan od najboljih u prethodnih 30 godina, što je veliki rezultat obzirom na pandemiju i pritisak medija - rekao je Izetbegović.

Istakao je da smatra kako pobjednici izbora trebaju praviti koaliciju. Komentarišući odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita, Izetbegović je rekao da se izašlo samo u susret HDZ-u.

- Brojke govore da ne možemo govoriti o diskriminaciji Hrvata u FBiH. Zbog toga tražimo od visokog predstavnika da se bavi pravim problemima, da se naprave simetrična rješenja u Domu naroda FBiH i Vijeću naroda RS. Opasno je mijenjati etnički raspored u izvršnim funkcijama, a da to ne bude tako u RS. Predsjednik i premijer FBiH ne mogu biti iz istog naroda, a u RS mogu - naveo je Izetbegović.

Nakon Izetbegovića, medijima se obratio Šefik Džaferović koji je komentarisao odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita.

- Ako je motiv bio implementacija presude Ljubić, ona je već implementirana odlukom CIK-a. Mislim da je cilj ovih odluka bio da se protežira HDZ. Ako se vidi da se zanemaruju druge presude zaključak je jasan. U pogledu Doma naroda FBiH se koristi popis iz 2013., a za sve ostalo iz 1991. godine.

Potrebno je istaknuti da predsjednik entiteta i vlade ne mogu biti iz istog naroda, iako se to ne tiče bilo kakvih presuda. U RS nije tako, to je još jedna asimetrija. Umjesto da otklanja asimetrije on dodaje još jednu. Pozivam ga da to uradi - kazao je Džaferović.

On je dodao kako u RS potpredsjednici nemaju nikakvu ulogu u imenovanju sudija entitetskog suda, dok u Federaciji BiH imaju. Džaferović je pozvao Šmita da i to izjednači.

- Morale su se ukinuti postojeće asimetrije, a ne stvarati nove - istakao je Džaferović.