Izetbegović o hapšenju Dudakovića: Bespotrebno ponižavanje

U potpunosti smo opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija BiH očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović komentarišući hapšenje Atifa Dudakovića u Bihaću.

Tako se pokušavaju promijeniti povijesne činjenice i karakter rata u BiH, kazao je on.

''Hapšenje zapovjednika, generala Atifa Dudakovića, i drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH bespotrebno je ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive.

Poštujući presumpciju nevinosti, vjerujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret'', saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta.

Kako je ranije javio reporter N1 televizije Zvonko Komšić, Dudaković je saslušan u prostorijama SIPA-e u Istočnom Sarajevu. Više detalja u informativnim emisijama N1.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da su uhapšeni nekadašnji zapovjednici i pripadnici 5. korpusa Armije RBiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine. Izvršeni su pretresi na 17 lokacija.