Izetbegović o Izbornom zakonu: Ovo je probni balon, prave nam kliješta HDZ-SNSD u FBiH

.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je danas u Gornjem Vakufu o najavljenim izmjenama Izbornog zakona u BiH čije nametanje od strane visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta se očekuje u narednim danima.

 

Kako je rekao, Bošnjaci i bosanski patrioti su postali faktor na Balkanu bez kojeg nema nikakve računice.

"Postigli smo to uprkos svim problemima. Posljednje četiri godine, u kojima smo imali blokade, pokušaje rasturanja države, pokušaje izmjena Izbornog zakona u suprotnosti sa evropskim standardima, pandemiju koronavirusa i migrantsku krizu, mi smo bili ti koji su branili interese države i nikada nećemo niti milimetar ići unazad", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da su u posljednje četiri godine sa šest apelacija Ustavnom sudu BiH spriječili retrogradne politike koje su nastojale urušiti državu BiH, razvlastiti je i oduzeti joj nadležnosti i imovinu.

"Novi izazovi su pred nama. Historija uvijek pravi nove cikluse. Sve što smo izborili će biti ugrožavano i za sve će se nanovo trebati boriti. Branit ćemo nezavisnost, teritorijalni integritet, opstanak kulture, vjere i identiteta i sve ono što smo uspjeli ostvariti", izjavio je Izetbegović.

Govoreći u ulozi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je istaknuo povremenu odlučnost koja je doprinijela napretku države, ali i pasivnost i loše pristupe.

"Novi plan OHR-a je očigledno probni balon. Pravni tim SDA je detaljno analizirao taj dokument koji još uvijek nije zvaničan. Ono što je u njemu najopasnije je uvođenje praga od tri posto, što bi značilo da manjinski narodi u određenim kantonima neće imati svoje predstavnike u Domu naroda FBiH. I onda se tu strane na snagu HDZ-a, omogući im se dominacija u Domu naroda FBiH. Još bi se SNSD-u povećala šansa da i oni dođu do kontrolnog paketa i da nam se naprave kliješta HDZ-SNSD u FBiH. Na taj način bi nam se navukla još jedna luđačka košulja. Slijedi snažan otpor tome, prije svega odredbi o pragu od tri posto", izjavio je Izetbegović.

Kada su u pitanju pozitivni aspekti predviđenih izmjena, Izetbegović je izdvojio uklanjanje postojećih mehanizama blokada na federalnom nivou. Ljevičarske stranke, dodao je, uvijek znaju šta neće, ali nemaju smjelosti da preuzmu odgovornost.