Izetbegović: Odjednom se svi pretvaraju da su se Čović i Dodik promijenili, lažu i sebe i javnost

.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obrazložio je tokom redovne sesije Kruga 99, svoje viđenje stanja u probosanskom bloku stranaka koje bi u narednom periodu, tvrdi, trebale zamijeniti borbu za vlast, borbom za državu.

Predsjednik SDA komentirao je stanje trenutne političke borbe za vlast u BiH, za što smatra da će se negativno odraziti na državu.

"U ovom času, dio tog bloka organizovan u Osmorci klizi u smjeru podjele i slabljenja bloka. Riječ je o borbi za vlast, koja je zamijenila borbu za Bosnu i Hercegovinu. Unutar Osmorke, samo SDP ima organizaciju na nivou BiH, sve ostale stranke su lokalne", kazao je Izetbegović.

Smatra da predsjednik HDZ-a Dragan Čović vidi probosanski blok kao bošnjački te da svi šute kada insistira na tome da DF ne može biti dio koalicija.

"Odjednom se svi pretvaraju da su se Dodik i Čović promijenili, da je to onaj stari dobri Dodik. Lažu i sebe i javnost. Sastanci su redovito u Mostaru i Banjoj Luci. Ide se na noge. Ostvaruje se jedna postupna psihološka dominiacija koja će se pretvoriti u punu. U sedmicama koje su pred nama, neophodno je vratiti jedinstvo u probosanski blok. Samo jedinstven politički front, koji uključuje iskusne kadrove koji će moći zaustaviti antibosansku politiku, može dati rezultat. Zato, SDA i DF koji imaju kontroli paket jednako kao i HDZ, ne treba tretirati kao one koji prave blokadu. Da se ne ide ovako servilno, savijenog vrata gdje je jedan motor na avionu ugašen. Nije ovo stanje gdje Izetbegović panično vodi stvari. Rekao sam i ranije da je moja ruka već utrnula, koliko je držim ispruženu SDP-u. Sjećate se odgovora koji sam dobio. Uvijek su slijedile uvrede, ali nema alternative ovome, da nas ne zbiju na jednu trećinu utjecaja", istakao je predsjednik SDA.

Naglasio je i kako je njegova stranka u proteklome periodu zaustavila pretvaranje entiteta u države.

"Ako bismo uspostavili ovakav jedan blok, u njemu ne bi bilo posebnog liderstva. Domnirale bi politike koje bi BiH ubrzano vodile državu ka Evrospkoj uniji i NATO savezu", poručio je Izetbegović.

Opisao je i svoje dolaske na zvanične večere kojima su prisustovali svi bitni predstavnici međunarodne zajednice, a na koje su kasnili Dodik i Čović.

"I onda dođe visoko pozicionirani predstavnik EU i kaže ovo je sve zakuhao Inzko. Ja sam jedini koji kaže da to nije tačno. Ovo je zakuhao Dodik. I svi su oni tu uz njega, koji kasni pola sata, i snishodljivo se ponašaju prema njima. To je moja situacija i sutuacija ove zemlje. Tada sam razumio Silajdžića koji je napuštao te večere pa su govorili da nije diplomata, da ne zna sa strancima. Baci krpu i napusti to sve skupa. Idu linijom manjeg optora. Ima da popustite. Ovi imaju Srbiju i Hrvatsku uz sebe, vi imate nas, ako nas ne slušate nećemo biti uz vas. Podijelit ćemo vam probosanski blok, pa ćemo vam siću uvesti sa Dodikom u vlast. Trebate te stvari znati", kazao je.

Izetbegović je govorio i o geopolitičkim okolnostima te njihovom utjecaju na dešavanja u BiH i regionu.

"Ruski svijet' i 'srpski svijet' su imena za vezane velikodržavne projekte koji su za sada na nivou kulturnog povezivanja, ali su oni najkonkretnije zaprijetili stabilnosti BiH, regiona i Evrope. Napad na Ukrajinu je prekretnica. Otpor Ukrajinaca i konsolidacija zapadnog svijeta su direktno vezani za stabilnost i budućnost regiona i BiH", zaključio je predsjednik SDA.