Izetbegović: Reducirani planovi, prihvatljivi za sve strane i NATO, bit će upućeni u Brisel

Sporazumom koji su potpisali predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a definirano je da će se, kada je riječ o NATO putu BiH, sve raditi prema Ustavu i zakonima, kazao je danas Bakir Izetbegović, lider SDA.

- Članom 3. sporazuma definirali smo da će se raditi po Ustavu u zakonu i ranijim odlukama Predsjedništva BiH i tu je stvar sasvim jasna. BiH je u MAP-u. I kazali smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. Dalje je sada na ostalima koji trebaju da izrade te planove. Mislim da će se trebati raditi kompromisi, trebat će se raditi reducirani planovi, prihvatljivi za sve strane, ali i za sam NATO. Svako daljnje detaljisanje zakovat će stvari - kazao je Izetbegović, prenosi Avaz.

Na pitanje novinara, Izetbegović je komentirao i interpretacije opozicije da su Dodik i on i pobijedili i izgubili, navodeći da su "našli sredinu".

- Nije moguće da smo obojica pobijedili niti izgubili. Opozicija mora nešto da govori. Pogledajte taj član 3., on je definiran kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da detaljišu te stvari. Taj dan nismo uspjeli da to definišemo, bio sam i s gospodinom Željkom Komšićem. Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u RS, pa oni su izradili taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti ili prihvatiti reduciranog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik - rekao je Izetbegović. 

On je kazao da je razgovarao s američkim ambasadorom u vezi sa ANP-om.

- Šefik Džaferović i ja razgovarali smo s američkim ambasadorom o ANP-u, o onome što im nije bilo jasno. Ja sam im dao pojašnjenje koje sam i sada kazao i oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP-u - kazao je lider SDA.  

Na obilježavanju godišnjice rođenja Alije Izetbegovića u Sarajevu, Bakir Izetbegović kazao je i da će tek biti pokrenuti pregovori o formiranju Vlade FBiH.