Izetbegović sakriva svoju višedecenijsku odgovornost zbog neizgradnje toplovoda Kakanj - Sarajevo i trovanja Sarajeva

Bivši svemoćni direktor Zavoda za izgradnju KS se zahvaljujući Radončiću prvi put nakon 1990. godine sjetio ovog projekta

Poslovično nesposobnog Izetbegovića jako je uznemirila informacija da će se toplovod Kakanj - Sarajevo završiti za tri godine i da će time prestati naša ovisnost o ruskom plinu.

Tačno je da se radi o višedecenijskom projektu, čiju važnost nije htjela prepoznati višedecenijska vlast Bakira i Sebije Izetbegović. Najbolji dokaz toga je da trasa toplovoda namjerno nije ugrađena u infrastrukturu autoputa Kakanj - Sarajevo, koji je radio turski "Čengiz".

Ta se trasa toplovoda, koja zauzima vrlo mali prostor uz autoput, mogla uraditi uzgredno i za vrlo malo novaca, ali taldžijskoj vlasti to nije odgovaralo.

Imenovanjem Fuada Čibukčića za direktora Fonda za okoliš, koji je osigurao novac za početak projektiranja, i političkom pobjedom nad tzv. plinskim lobijem koji predvodi SDA, a u čemu je doprinos SBB-a nemjerljiv, stvoreni su uvjeti pripremne radnje i prestanka višedecenijskog trovanja Sarajeva plinovima i zagađenim zrakom.

SBB raduje činjenica da se bivši svemoćni direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Bakir Izetbegović, zahvaljujući Radončiću, prvi put nakon 1990. godine, od kada radikalno i nepotistički vlada Bošnjacima, sjetio ovog projekta i u biti lako rješivog problema.