Izetbegović u posjeti Jordanu: Uspostaviti avioliniju Sarajevo - Amman

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se danas sa premijerom Hašemitske Kraljevine Jordan Omarom Razzazom i ministrom vanjskih poslova Aymanom Safadijem

Sagovornici su razmijenili mišljenja o političkoj situaciju u BiH i Jordanu, te o odnosima u našoj regiji, kao i na Bliskom Istoku. Tokom razgovora su naglašeni prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Hašemitske Kraljevine Jordan. 

Konstatovano je da su bilateralni odnosi dobri, ali i da postoji prostor za značajno unapređenje ekonomskih odnosa, naročito u oblastima poljoprivrede, farmaceutske industrije i turizma.

Istaknuto je da bi razvijanju boljih ekonomskih odnosa doprinijelo uspostavljanje aviolinije Sarajevo – Amman, u skladu sa ranije potpisanim sporazumima između BiH i Jordana o avio-saobraćaju i turizmu.

U delegaciji Predsjedništva BiH bili su Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića i Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Za sutra je planiran nastavak radne posjete i susret sa Njegovim Kraljevskim Visočanstvom kraljem Jordana Abdulahom II. Nakon radne posjete Jordanu, delegacija Predsjedništva BiH otputovat će u zvaničnu posjetu Državi Palestini.