Izetbegović: Vlada FBiH i VM u oktobru ili novembru

Moguće je već danas formirati vlast ako SNSD odustane od protivstavnih i protivzakonitih, a HDZ od neizvedivih uslova, poručio je danas u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović, prenose Vijesti.

- Ovo što traže HNS i HDZ ne uspijevamo riješiti već 14 godina. Prvi put je Božo Ljubić odbio "Aprilski paket", a drugi put je gospodin Čović odbio Fileov model. I sad se očekuje od SDA da ponovo, po treći put, ponudi nešto čime bi se oni zadovoljili. Ovaj put ćemo čekati njih, neka ponude - rekao je Izetbegović.

Apelovao je na SNSD i HDZ da ne prebacuju odgovornost na druge, već nek naprosto odustanu od uslovljavanja, "i imat ćemo mandatara za sastav novog Vijeća ministara već u julu".

Komentarisao je i izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera DF-a koji je rekao da se boji kako će SDA popustiti po pitanju NATO-a.

- Ništa se ne može dogovoriti bez priča na Predsjedništvu, a stav SDA je sasvim jasan - mi nećemo dozvoliti protivustavno i protivzakonito rješenje kada je u pitanju NATO, ni do 16., a ni poslije 16. septembra - kazao je Izetbegović.

Komentarisao je novinarsko pitanje je li na državnom nivou moguća većina sa SDS-om.

- Ako bismo krenuli u tom smjeru, onda bismo ustvari krenuli u jednu slijepu ulicu koja nema izlaza. Moglo bi se nešto raditi u Predstavničkom domu, ali sve bi to stalo uskoro. Možemo mi imenovati neke agencije i sam saziv novog Vijeća ministara, ali ne bi dalo pravog rezultata - ističe Izetbegović.

Takav scenario moguć je isključivo, dodaje Izetbegović, ako se desi da prođe sljedeća godina a da SNSD zaustavlja sve.

- Tada se može spašavati nešto. Ali ja se nadam da će prevladati razum i da ćemo ipak nekad u oktobru ili novembru uspjeti da dogovorimo čitav taj paket, i Vijeće ministara i Vladu FBiH - naveo je Izetbegović.