Izetbegović: Moguće naći kompromis po pitanju ANP-a, OSA dobro radi svoj posao

Izetbegović je večeras rekao da se nada da ipak će biti postignut kompromis po pitanju ANP-a na bazi potpisanih Principa za formiranje vlasti

Bakir Izetbegović, lider SDA, gostovao je  večeras u Dnevniku 2 Federalne televizije (FTV), te odgovarao na pitanja o tome da li će i kada biti postignut kompromis po pitanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji je, kako stvari stoje, „posvađao“ lidere koji su prošle sedmice potpisali Sporazum kako bi se u roku od mjesec formiralo Vijeće ministara BiH.

Poštivati Ustav

Izetbegović je večeras rekao da se nada da ipak će biti postignut kompromis po pitanju ANP-a na bazi potpisanih Principa za formiranje vlasti, u kojima se navodi da će se poštivati Ustav BiH i ranije donesene odluke, zakoni i strategije.

- Sadržaj ANP-a može biti pitanje dogovora jer srpska strana insistira uporno da BiH, barem što se Srba tiče, ne može napredovati ka NATO-u niti postati članica prije Srbije i ako to ne uradi Srbija i da ne može ići Brže od Srbije po tom pitanju – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je potvrdio da  konačna verzija ANP još nije napravljena i da je danas u Predsjedništvu BiH trebao biti sastanak na kojim bi se radilo na tome da se napravi jedan ANP gdje bi vojni dio bio minimalan, vjerovatno i koordiniran sa onim što traži srpska strana, a težište bi bilo na civilnom dijelu i to bi bio taj kompromis.

- Danas je trebao biti sastanak, ali, koliko sam čuo, gospodin Dodik se naljutio na jedan intervju koji je dao gospodin Metju (Matthew Palmer), gdje se spominjala crna lista i gospodin Dodik i odlučio je u zadnji čas da povuče svog predstavnika - pojasnio je Izetbegović.

Sprema se reimenovanje

Lider SDA, večeras je prokomentirao i odluku Inspektorata RS-a da se poništi diploma direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića.

- OSA sasvim sigurno radi dobar posao. Svakodnevno imamo neke vijesti koje svjedoče o rezultatima OSA-e i imamo jedan rastući otpor naspram OSA-e i naspram njenog direktora, naročito u RS-u. Ja mislim da je rođen u RS-u, da bi mu, što kažu, poništili i rodni list. Sprema se reimenovanje, a oni su već unaprijed rekli da nisu za jednog uspješnog direktora i mislim da je tu politika umiješala svoje prste – zaključio je Izetbegović