Izgradnja Hranjena na čekanju zbog izbora nadzorne službe: Probijeno 2,8 od ukupno 5,5 kilometara tunela

F

Iako je probijanje tunela Hranjen trenutno na čekanju, gradilište je još živo, a radnici “Euro-Asfalta”, čekajući okončanje procedure odabira nadzornog organa za narednu fazu, dovršavaju ranije započete poslove.

Trenutno se grade temelji za finalnu oblogu u probijenom dijelu tunela. Inače, do sada je probijeno oko 2,8 kilometara glavne tunelske cijevi, čija će ukupna dužina iznositi blizu 5,5 kilometara. 

U to se uvjerila ekipa "Avaza“ koja je posjetila ovo gradilište.
 

Nema ko

Dva kilometra izgrađena su s južne strane, iz pravca Goražda, a nešto više od 800 metara sa sjevera, iz smjera Hrenovice. Istovremeno, probijeno je i više od 2,7 kilometara servisne cijevi tunela.

- Finansijski je iscrpljen ovaj ugovor koji je trenutno aktivan. Izvedeni su ti radovi, izvođač je dobio i potpisao novi ugovor za nastavak radova, ali još nije okončan postupak izbora nadzorne službe. Tako sada izvođača nema ko uvesti u posao i ne može se početi raditi taj novi ugovor - kaže za “Avaz” Ivan Mlakić Vuković, glavni nadzorni inžinjer za tunel Hranjen.

Loše prvobitne procjene, sami uvjeti u Hranjenu, a sada i procedure javnih nabavki, od početka radova 2019. godine pomjeraju rokove. 

Izgradnja najzahtjevnijeg objekta na trasi brze ceste Sarajevo – Goražde, s pristupnim cestama iz oba pravca, trebala je biti okončana 2022. godine.

Pin-pong

Radovi su obustavljani i u avgustu 2021., nakon što je na trećini posla potrošen veći dio od prvobitno planiranih 80 miliona KM. Vlada FBiH potom je osigurala dodatnih oko 40 miliona KM, a u aprilu ove godine istom izvođaču dodijeljen je novi ugovor, vrijedan 144 miliona maraka, koji je trenutno na čekanju.

- Po isteku ovog ugovora mi imamo izvedeno 51-52 posto iskopa tunela i oko 20 posto završne obloge, tako da to nije malo, dosta je urađeno. Ako ovaj naredni ugovor ubrzo postane aktivan, može se očekivati da će u periodu od maksimalno tri godine biti završen iskop tunela. Dakle, ugovor koji je sad izvođač potpisao, a za koji čekamo nadzor, bit će dovoljan da se završi iskop tunela i da u oko 50 posto tunela bude ugrađena finalna obloga - kaže Mlakić Vuković.

Sumnja u način trošenja novca

Zbog niza lažnih obećanja koja su dobivali od rata do danas, dobar dio Goraždana još ne vjeruje da će dobiti kraću i kvalitetniju komunikaciju sa Sarajevom, jer brza cesta s tunelom Hranjen udaljenost bi trebala skratiti sa sadašnjih 95 na 56 kilometara. 

Obustavljanje radova i veću cijenu projekta prate i sumnje u način trošenja sredstava, ali izvođači radova na terenu ističu mnogo teže geološke uvjete od onih koji su planirani prvobitnim projektom.

Problemi s vodom

Osim toga, tokom izvođenja radova pokazala se tačnom i priča koju generacijama prenosi ovdašnje stanovništvo, da Hranjen raspolaže s ogromnim količinama vode i da je ime i dobio po tome što „hrani okolna mjesta“. 

Nakon što je u jednom trenutku poplavila oko 300 metara tunela, zajedno s mehanizacijom i radnicima koji su morali plivati ka izlazu, voda je ukroćena i izvedena u rijeku izvan sjevernog portala, a u Goraždu planiraju kako da je iskoriste za rješavanje vodosnabdijevanja grada.

Od početka je ovaj projekt pod nekim povećalom, pogotovo nakon informacija o nedostatku sredstava. S aspekta struke, nije ništa neobično, jer se projekt izvodi i prilagođava stvarnim uvjetima u tunelu, kaže Mlakić Vuković.