Izgradnja zgrade za socijalno ugrožene u Velikoj Kladuši

općina Velika Kladuša
Implementacija CEB II projekta izgradnje zgrade za socijalno ugrožene u vrijednosti od 1.419.000 KM je počela na lokalitetu Joše u Velikoj Kladuši koja trreba da bude završena u roku od 360 dana.

 

Stanove u ovoj zgradi će dobiti 20 porodica u stanju socijalne potrebe sa područja Velike Kladuše.

Primopredaju dokumentacije obavili su predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u Kabinetu načelnika općine Velika Kladuša.

Izvođač radova je kompanija „Džena“ iz Gradačca, a nadzorni organ firma Euroing iz Bihaća i domaćin.

CEB II projekat ima za cilj zatvaranje kolektivnih centara i altenativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja, a općina Velika Kladuša je među prvima koja je završila svoje obaveze.

Na projektu CEB II Općina Velika Kladuša radi od 2017. godine.

Projekat CEB II u cijelosti implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a usaglašeno je da Općina Velika Kladuša finansira  izgradnju potpornog zida.

U istom objektu planirano je da bude smješten i Crveni križ, da jedan dio služi i kao gradsko sklonište, koje će služiti i za smještaj javne kuhinje. Jedan stan namijenjen je za žene žrtve nasilja, kojim će upravljati Centar za socijalni rad.

Aktivnosti na koje se obavezala Općina Velika Kladuša u narednom periodu su učestvovanje u konačnoj verifikaciji korisnika, finansiranje priključaka na vodovodnu, kanalizacionu i telekomunikacijsku mrežu, nadzor nad izvođenjem građevinskih radova, tehnički prijem objekta, uknjižba objekta u zemljišne knjige i konačno preuzimanje objekta na upravljanje i održavanje, a zemljište na kojem se objekat gradi je u vlasništvu Općine Velika Kladuša.