Izgubljen kontakt s brodicama koje su zaplovile iz Gaze

Ethem Ebu Silmiyye, glasnogovornik Komisije za okončanje okupacije i obnovu, u saopćenju je naveo da su izraelske snage opkolile brodice koje su isplovile iz luke u Gazi

GAZA (AA) - Palestinske vlasti su saopćile da su izgubili kontakt s brodicama koje su danas isplovile iz luke u Gazi u pokušaju probijanja decenijske izraelske blokade te palestinske regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ethem Ebu Silmiyye, glasnogovornik Komisije za okončanje okupacije i obnovu, u saopćenju je naveo da su izraelske snage opkolile brodice koje su isplovile iz luke u Gazi.

Istakao je da su u jednom momentu topovnjače izraelske mornarice opkolile brodice s kojima, kako je naveo, već neko vrijeme ne mogu stupiti u kontakt.

Dodao je kako je Izrael odgovoran za sigurnost života palestinskih aktivista koji se nalaze na brodicama.

Apelovao je na međunarodnu zajednicu da pruži potrebnu sigurnost i zaštitu aktivistima na brodicama.

Podsjetimo, brod s 20 Palestinaca isplovio je danas iz luke u Gazi u pokušaju probijanja decenijske izraelske blokade te palestinske regije.

Na brodu plove palestinski aktivisti, bolesnici i ranjenici koji se žele liječiti u inozemstvu.

U pratnji broda zaplovilo je i nekoliko manjih plovila koja prkose izraelskoj kopnenoj i pomorskoj blokadi koja je Gazi od 2007. godine dovela do humanitarne katastrofe.

Današnji pokušaj mirnog probijanja izraelske blokade organiziran je na osmu godišnjicu incidenta "Mavi Marmara" tokom kojeg su izraelske snage ubile devet turskih aktivista, a još jedan ranjeni aktivista iz Turske je preminuo četiri godine kasnije.