U Medresi Cazin upriličena izložba u čast rahmetli reisu Džemaludinu ef. Čauševiću

U sklopu dana Medrese "Džemaluddin ef. Čaušević" u Cazinu, 8. aprila 2019. godine upriličena je izložba u čast rahmetli reisa po kojem ova obrazovna ustanova nosi ime.

Izložbi su prisustvovali članovi udruženja “Reis Mehmed Džemaluddin Čaušević” iz Arapuše, kao i profesori te učenici Medrese Cazin.

Nakon što je profesor Muhamed Makić govorio o liku i djelu Čauševića, prisutnima se obratio i predsjednik spomenutog udruženja, Husnija Avdagić.

- "Čovjek koji nas osvještava, koji nam obznanjuje stanje u kojem se nalazimo, te sa sigurnošću kaže da smo mi oni na kojima ovaj svijet, ovaj narod ostaje. Navodi nam primjer Čauševića koji je otišao u daleki Istanbul, u teškim uvjetima, da se obrazuje i uprkos tome što je imao mnogo ponuda da se tamo ostvari kao uspješan čovjek, on se vraća u svoju domovinu, svome narodu. Vođen sunnetom Poslanika a.s., i Čaušević je učinio hidžru, otišao je za dobrobit sebe i svoga naroda, i vratio se za dobrobit svoga naroda. Naroda koji je bio ostavljen na milost i nemilost, koji nije znao kuda, kako i na koji način dalje. Čaušević se vratio i radio na polju opismenjavanja svoga naroda, te obrazovanja, ponajviše omladine. 

Image

Sama ideja o izgradnji spomen kuće rahmetli reisa Čauševića pojavila se nedugo nakon njegove smrti, no nije bilo prilike da se takvo nešto realizuje. Ali, nakon 70 godina, grupa entuzijasta započinje taj isti projekt, te 2012. godine postavljaju kamen temeljac, a već 2018. spomen kuća rahmetli reisa već je otvorena. U izgradnju kuće upustili su se tako što su tražili pomoć od dobrih ljudi, vakifa, baš onako kako je i Medresa izgrađena", istaknuto je prilikom izložbe", navodi se na medresa-cazin.ba.

Ovom događaju prisustvovao je i Asim Hodžić, čovjek koji je izgradio ovu kuću. Čovjek koji je izgradio i zgradu stare Medrese, a svoju završava izgradnjom spomen kuće rahmetli reisu. Čovjek koji sa entuzijazmom govori o kući i čovjek koji ističe da nakon što završi kuću, može i preseliti.

Profesor Džemaludin Čaušević, rođak rahmetli reisa,  zahvalio se organizatorima izložbe ispred porodice, ali i jer je Medresa nastavila ono što je reis započeo.

Na kraju samog programa, učenica drugog razreda, Razija Kilim, izložila je svoje kaligrafske radove. Kaligrafijom se počela baviti već u prvom razredu, ali tek u drugom većina profesora primjećuje njen talenat te joj savjetuju da počne raditi na platnu.

Događaj je uveličalo i Udruženje “Đerđef” iz Cazina, koje je postavilo izložbu ručnih radova i bosanskih tradicionalnih predmeta.

Image