Između Moskve i Beograda: Priželjkuje li Vučić Dodikov poraz na oktobarskim izborima?

sa

Od imenovanja Christiana Schmidta i ruske invazije na Ukrajinu primjetno je da postoje određena razmimoilaženja u stavovima Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Postavlja se pitanje da li bi Vučić volio vidjeti promjenu vlasti u Republici Srpskoj.

S tim u vezi pitali smo političku analitičarku iz Banje Luke Tanju Topić u kojoj mjeri takva politika predstavlja uteg oko vrata Vučiću, koji nastoji održati dobre odnose sa Washingtonom, Briselom i Berlinom.

"Definitivno Vučić pokušava balansirati. Ono što mu se zamjera jeste da pokušava voditi politiku da sjedi na dvije stolice za razliku od Dodika koji je tu vrlo jasan, vrlo opredjeljen, gdje se izjasnio bez ikakvog zazora da je on prijatelj Vladimira Putina, da to prijateljstvo znači jako puno. Na drugoj strani nismo imali neku vrstu javne kritike od Vučića na takvu Dodikovu politiku", rekla je Topić.

Linija koja otvara vrata

Ona smatra da Vučiću u tom smislu odgovara da postoji linija koja otvara vrata i održava dobre kontakte sa Putinom i Rusijom.

"Definitivno ovakav odnos koji Dodik ima sa Rusijom i Putinom jača i u Srbiji i u RS-u one prodesne, proruske politike pri čemu ne ide na štetu Vučiću u odnosu javnog mijenja u Srbiji prema njemu. On jednostavno tim balansiranjem skuplja podršku koju mu na neki način indirektno ostvaruje Dodik", tvrdi Topić.

U kontekstu predstojećih općih izbora u BiH Topić je kazala da Vučić ne daje otvorenu podršku niti jednoj od srpskih nacionalnih stranaka u našoj zemlj. Ipak, dodaje, on daje neku vrstu podrške Dodiku.

"On se ipak nalazi na svim važnim događanjima u Srbiji. Nedavno se sastao sa Anom Brnabić. S druge strane Dodik dobija i podršku Srpske pravoslavne crkve koja je također vrlo važna u tom kontekstu odnosa Srbije prema tome ko će pobijediti. Ali defitinitivno su se promijenile neke stvari u odnosu Vučića prema političkim akterima Republike Srpske", rekla je Topić.

Dodaje da do prije godinu dana ekskluzivno pravo predstavljanja na svim događajima imao Dodik i da se skoro pa na sedmičnom nivou, sastajao sa Vučićem.

"Međutim, zadnjih negdje godinu do godinu i po taj prostor je otvoren i za neke druge opozicione lidere. Prije svega mislim na Draška Stanivukovića, sa kojim se Vučić i sastao u Banja Luci, a isto tako je pozvan na određene događaje. nedavno prilikom obilježavanja Oluje u Srbiji su bili prisutni i predstavnici opozicionih političkih partija", smatra Topić.

Naglašava da se stiče utisak da se ne igra više na kartu bezrezervne podrške samo Dodiku.

"Moram da napomenem jedan važan detalj gdje je Vučić sve vrijeme i ranijih izbora govorio da se on neće miješati u kampanju i da neće podržati nikoga. Ali je aktiviranjem priče u javnosti o britanskim specijalcima koji su u službi instaliranja tadašnjeg protukandidata Mladena Ivanića zapravo bili direktno miješanje u izborni proces u BiH. Tako da možda još sačekamo da vidimo da li će se desiti još neka takva vrsta 'usluge'. Ta tvrdnja nikad nije kasnije dokazana. Trebamo sačekati i vidjeti da li će se u narednih mjesec dana desiti nešto slično", kazala je Topić.

Nekoliko tačaka sporenja

Ona smatra da postoji nekoliko tačaka sporenja koji idu na pleća Vučića u kontekstu politike koju vodi predsjednik SNSD-a, osim samog odnosa prema Rusiji.

"Jedna od tih je i odnos prema OHR-u i uopšte odnos prema Njemačkoj. Problem je za Srbiju ako vi uskraćujete agreman njemačkom ambasadoru. Njemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju negdje oko 75.000 ljudi. Tu postoji nekoliko bremenitih tačaka u tim odnosima ali opet smo vidjeli da se nigdje u javnosti Vučić ne odriče podrške koju daje političkom rukovodstvu iz Republike Srpske,. Tu je previše oprezan da ne bi izgubio podršku onog dijela javnosti u Srbiji koje je više desničarsko i koje podržava ovakvu politku", rekla je Topić.

S druge strane, kako ističe, opozicija u Republici Srpskoj djeluje iz defanzivne pozicije iz razloga što joj je zalijepljena etiketa "izdajnika i stranih plaćenika" i da je "sluga" političkog Sarajeva.

"To je vrlo vješto spinovano u ovdašnjoj javnosti jer je dolazilo od onih struktura koje decenijama participiraju u vlasti i sa SDA i sa Bakirom Izetbegovićem. Opozicija na to nije dala jasan odgovor, nije se jasno pozicionirala u tom strahu da će izgubiti podršku etnonacionalno opredjeljenih građana u Republici Srpskoj", kazala je Topić.

Na pitanje koliko je zaista presudan utjecaj Beograda na Banja Luku Topić je kazala da je definitivno utjecaj Srbije veliki ali u posljednjim godinama i odlukama se vidi da taj utjecaj nije dominantan i presudan.

"To smo vidjeli u odnosu prema Rusiji i Putinu, ruskoj invaziji na Ukrajinu, odnosu prema OHR-u. Ipak, taj utjecaj jeste značajan. Ja još uvijek mislim da vrlo teško može da dođe na vlast u Republici Srpskoj neko ko nema 'blagoslov' iz Beograda i tu podršku, ali ona nije u svim elementima jača. Rekla bih da je utjecaj Rusije bio puno snažniji od Srbije na dešavanja u Bosni i Hercegovini u zadnjih godinu dana", rekla je Topić.