"Između slobode u kolicima i zatvora na nogama uvijek ću birati ovo drugo"

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana je rasprava pod nazivom "Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav", prilikom čega su oboljeli od teških, a često, prema riječima doktora, neizliječivih bolesti govorili o izliječenju uz pomoć kanabisovog ulja. O ovom problemu govorio je i zastupnik SDP-a Saša Magazinović pozivajući na legalizaciju u medicinske svrhe.

O svom liječenju emotivan je bio i Irfan Ribić, predsjednik Udruženja KanaBiH:

"Taj osjećaj kada ne možete da hodate, da prepoznate sopstvene roditelje mnogo je gori od zakonskog smisla. Bolest sam dobio 2015. godine, narednih šest mjeseci sam slušao sve ono što su mi doktori govorili, liječio sam se zvaničnom medicinom. Međutim u decembru sam imao novi napad koji me gotovo u potpunosti paralizovao. Ulje sam počeo koristiti 8. februara 2016. godine, od tada do danas nikada nisam imao nikakav problem. Diplomirao sam u martu ove godine, treniram atletiku, trčim polumaratone. Gotovo nevjerovatno za sve ono što su doktori govorili."

"Kada su me pitali zašto izlažem sebe i svoju porodicu nekoj vrsti rizika rekao sam uvijek sam birao samo jedno. Između slobode u kolicima i zatvora na nogama uvijek ću birati ovo drugo", naglasio je Ribić koji je lice borbe za liječenje kanabisom u Bosni i Hercegovini, i koji je prvi u javnosti govorio o svom ilegalnom načinu da ostane živ.

Saša Magazinović kazao je kako su ovaj prijedlog podržali i ministar civilnih poslova Adil Osmanović, kao i državni ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

"Zahvaljujem se Agenciji za lijekove BiH koja je dala zeleno svjetlo za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Na korak smo od toga da ljudi, koji u borbi za svoje zdravlje postaju kriminalci i krijumčari, konačno počnu da se liječe legalno. Uložićemo napore da i Ministarstvo zdravlja RS promijeni svoj stav i da saglasnost da teško oboljele ne trebaju liječiti dileri nego ljekari i država. Pozivamo ih da uzmu Irfanove nalaze i da objasne naučno kako to da on sada funkcioniše normalno", rekao je Magazinović na raspravi u Parlamentu - piše N1.

Na kraju je dodao kako ulje kanabisa ne može sasvim sigurno pomoći svima, ali da ima mnogo primjera kada je liječenje bilo uspješno te da se mora svima pružiti prilika za ozdravljenje.