Brčić: Izmijeniti način razrješenja direktora samostalnih upravnih organizacija

Izmjene Zakona o državnoj službi KS podrazumijevaju način imenovanja i razrješenja direktora samostalnih upravnih organizacija u tom kantonu.

Izmjene Zakona o državnoj službi Kantona Sarajevo, koje će biti razmatrane sutra na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, podrazumijevaju način imenovanja i razrješenja direktora samostalnih upravnih organizacija u tom kantonu.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić kazala je Feni da se prilikom donošenja Zakona o državnoj službi KS-a 2016. godine 'potkrala' nelogičnost, a to je da se direktori samostalnih upravnih organizacija imenuju po principima Zakonu o vladinim i ministarskim imenovanjima KS-a, a razrješavaju po proceduri Zakona o državnoj službi.

Istakla je da se osoba po principima Zakona o državnoj službi razrješava disciplinskim postupkom, ali da je potpuno besmisleno provoditi disciplinski postupak protiv imenovanog subjekta, jer se postupak provodi zbog povreda radnih obaveza.  

- Te osobe nisu radnici i potpuno je drugačiji segment njihove odgovornosti - kazala je Brčić.

Dodala je da su kroz izmjene tog zakona predvidjeli i mogućnost očitovanja imenovanog na okolnosti zbog kojih idu na proceduru razrješenja, ali i mogućnost sudske zaštite koju Zakon o vladinim i i ministarskim imenovanjima ne predviđa.