Izolatorij u Bosanskoj Krupi kapaciteta 50 kreveta bit će spreman do ponedjeljka

Krupa

Organizacija oko prevencije i pravovremenog reagiranja na pojavu pandemije koronavirusom u Bosanskoj Krupi odvija se predviđenom dinamikom. U toku je i formiranje izolatorija namijenjenog pacijentima oboljelim od koronavirusa. Sa kapacitetom 50 kreveta bit će spreman u ponedjeljak.

 

Prema naredbama štabova civilne zaštite, lokalne zajednice formiraju izolatorije za pacijente oboljele od koronavirusa. Izolatorij u Bosanskoj Krupi, zbog blizine Doma zdravlja, bit će smješten u prostorijama Prve osnovne škole. Krevete i ostalu opremu obezbijedili su Crveni križ, Dom zdravlja i Općina Bosanska Krupa.

 

„Mi se već 15 dana spremamo za odbranu od koronavirusa i jedan od zadataka koji smo sebi postavili je i pravljenje izolatorija. Odlučili smo se da to bude u prostorijama Prve osnovne škole jer je najbliža Domu zdravlja i možemo brzo pružiti našim eventualnim bolesnicima najbolju njegu. Do kraja dana ćemo imati spremnih 30 kreveta, a u ponedjeljak još 20, dakle imat ćemo kapacitet od oko 50 kreveta. Nadam se da ovo ni neće biti u funkciji, da ćemo mi preventivnim mjerama zaustaviti širenje virusa ali moramo biti spremni“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Izolatorij je namijenjen bolesnicima 1. i 2. kategorije, dakle onima sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. Teški bolesnici će se prema uputama liječnika upućivati na infektivni odjel Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“. Za uspostavu izolatorija zaduženi su Prva osnovna škola, Općinski štab civilne zaštite i Dom zdravlja.

 

„Obilaskom prostorija vidimo da se ovdje intenzivno radi i da će to biti uskoro završeno. Poštuju se određene procedure, razmak između kreveta, mokri čvor će profunkcionisati, smatram da će ovo biti zadovoljavajuće i dovoljno za Bosansku Krupu. Kad je u pitanju rad Doma zdravlja, mi smo dio ljudi poslali na odmaranje tako da ako neko uđe u kontaminaciju da bi mogao ići u izolaciju, a da bi ga kolega zamijenio. Dom zdravlja će na taj način moći funkcionisati. U Domu zdravlja rade sve službe, od porodične medicine, laboratorije, ginekologije, rengen dijagnostike, pedijatrije, hizna služba, imamo dvije ekipe u pripravnosti za potrebe izlaska na teren, hroničnim pacijentima putem telefona provjeravamo stanje, propisujemo terapiju, samo hitni slučajevi dolaze kod ljekara na pregled“, ističe direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa Mujo Kekić.

 

U Bosanskoj Krupi se u kućnoj izolaciji trenutno nalazi 294 građanina. Prije dva dana taj broj je bio znatno veći, međutim smanjuje se jer ističe 14-dnevna karantena. One koji se i dalje nalaze u kućnoj izolaciji Dom zdravlja redovno kontaktira i prati njihovo zdravstveno stanje.