Izraelci nastavljaju skrnaviti mezarje u Jerusalemu

Već treći dan zaredom, osoblje iz izraelske agencije za zaštitu prirode, uz pratnju policije, nastavlja da skrnavi staro mezarje u neposrednoj blizini zida jerusalemskog Starog grada, unatoč protivljenju rodbine ljudi koji su tu sahranjeni, većinom iz obližnjeg kvarta Silwan, i zvaničnika muslimanskog vakufa koji upravljaju mezarjem.

Dopisnik WAFA-e u Jerusalemu je kazao da izraelska policija pruža zaštitu osoblju iz te agencije dok oni nastavljaju iskopavati mezare i zemlju u pripremanju preuzimanja dijela tog mezarja gdje se nalaze mezari muslimanskih vođa od prije više stotina godina.

Dopisnik je naveo da su Izraelci donijeli ogradu koju su postavili oko područja koje planiraju odvojiti od mezarja kako bi navodno izgradili nacionalni park. 

Iz Centra za informisanje „Wadi Hilweh“ u Silwanu saopćeno je da su stanovnici tog kvarta i zvaničnici vakufa u ponedjeljak pokušali spriječiti izraelsko osoblje u skrnavljenju mezarja. Međutim, policajci su silom rastjerali stanovnike i uhapsili jednog od njih, koji je teško pretučen i hospitaliziran je nakon puštanja na slobodu, te mu je zabranjen pristup tom mezarju tokom dvije sedmice.