Izraelci službeno predstavili ponudu za kupovinu "Aluminija"

U Sarajevu su prošle sedmice, u sjedištu Vlade Federacije BiH predstavnici M. T. Abraham Grupe iz Izraela prezentirali službenu ponudu za kupovinu mostarskog „Aluminija“, saopćeno je iz ove grupacije.

Kako je rečeno, ponuda koju su federalnom premijeru Fadilu Novaliću, Jelki Milićević, ministrici finansija, i Nerminu Džindiću, ministru energije, rudarstva i industrije, predstavili Amir G. Kabiri, predsjednik M.T. Abraham Grupe, i njegov stručni tim rezultat je rigoroznog tromjesečnog procesa dubinske analize. 

- Taj proces je uključivao brojne posjete stručnih timova, kako finansijskih tako i iz industrije aluminija, kao i posjete delegacija partnera Grupe – kineskih državnih firmi ''China Machinery Engineering Corporation'' (CMEC) i ''China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd.'' (NFC), od kojih su obje, u okviru ponude Grupe, podnijeli svoje stručne izvještaje i ponude vezane za kompaniju - naveli su iz M.T. Abraham Grupe.

Potcrtali su kako smatraju da je njihova ponuda sa svim svojim komponentama, uključujući kompletnu analizu, buduća ulaganja i projekte, pažljivo odgovorila na sve poteškoće i izazove s kojima se fabrika trenutno nosi.

Grupa vjeruje da je ponuda koja je predstavljena Vladi FBiH održiva, realistična i da predstavlja najbolje moguće rješenje za trenutni status „Aluminija“, ali također nudi i sveopće rješenje za budućnost ove kompanije, prenosi Avaz.

- Ukoliko Vlada FBiH odobri ponudu M.T. Abraham Grupe, bit će potpisan obavezujući ugovor, te će grupa početi izvršavati prve korake provođenja svog strateškog plana za ''Aluminij'' d.d. Mostar - navedeno je u saopćenju.