Izraelske snage u Gazi ubile 55 Palestinaca, povrijeđen 2.771 demonstrant

Pedeset pet palestinskih demonstranata je poginulo, a 2.771 je povrijeđen u sukobu Palestinaca i izraelske vojske tokom demonstracija održanih na dan otvorenja Ambasade SAD-a u Jerusalemu, saopćilo je Palestinsko ministarstvo zdravstva, prenosi Russia Today.

Među 55 ubijenih je šestero djece mlađe od 18 godina. Oni su ubijeni kada su izraelske snage otvorile vatru prema demonstrantima. Prema najnovijim podacima povrijeđena je 2.771 osoba. Radi se o najkrvavijem sukobu zabilježenom tokom šestosedmičnog Velikog marša za povratak. Među povrijeđenih ima 203 djece i 78 žena.

Palestinska vlada je istakla su "snage izraelske okupacije" napravile "užasan masakr" te su zatražile hitnu međunarodnu intervenciju s ciljem zaustavljanja nasilja i sprečavanja ubistava. Vlada u Ramallahu je utorak proglasila Danom nacionalne žalosti.

Oko 30.000 demonstranata se okupilo kod ograde na granici, a hiljade su bile nedaleko od njih, saopćile su Izraelske snage odbrane u Betlehemu.

Dvadesetjednogodišnji mladić Anas Hamdan Qudeih bio je prva žrtva, a ubijen je istočno od Khan Yunisa. Identifikacija žrtava još uvijek traje.

Amnesty International je naveo da se radi o kršenju međunarodnog prava, kao i ljudskih prava.

Polovina povreda je uzrokovana bojevom municijom, dok su ostali zahvaćeni suzavcem. Ranije je saopćeno da su meta izraelskih snaga bile i medicinske ekipe te novinari. Palestinsko ministarstvo zdravstva je uputilo poziv za darivanje krvi s ciljem spašavanja života ranjenih. Među povrijeđenim je šest novinara.

U međuvremenu su izraelske zračne snage bombardovale Hamasove položaje u blizini Jablayje nakon što su izraelski vojnici napadnuti u toj regiji. Među izraelskim vojnicima nema povrijeđenih.

Novi smrtni slučajevi su povećali broj stradalih na 100 od početka Velikog marša za povratak, koji je počeo prije šest sedmica. Do sukoba je došlo i ispred nove Ambasade SAD-a u Jerusalemu, gdje je održana ceremonija inauguracije. Bilo je i uhapšenih.

U utorak Palestinci obilježavaju dan kada su protjerani sa svojih ognjišta tokom uspostavljanja Države Izrael.