Pojas Gaze: Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca

Dvojica Palestinaca su ubijena, a desetine ih je povrijeđeno kada su izraelske snage u subotu otvorile vatru tokom protesta povodom palestinskog Dana zemlje u Pojasu Gaze.

U saopštenju Ministarstva zdravstva Palestine navodi se da su istočno od grada Gaze ubijeni Nidal Saqr i Jihad Saad, dok je još 33 demonstranata zadobile povrede od bojeve municije, prenijela je Anadolija.

Na desetine hiljade Palestinaca okupilo se danas u blizini tampon zone između Pojasa Gaze i Izraela kako bi učestvovalo na masovnom skupu povodom prve godišnjice protesta protiv okupacije i obilježavanja 43. godišnjice Dana zemlje, kada je 1976. godine poginulo šest osoba tokom demonstracija zbog oduzimanja arapske zemlje u Galileji. 

Izraelci rasporedili tenkove 

Uoči subotnjih skupova izraelska vojska je rasporedila brojne tenkove i oklopna vozila duž tampon zone sa Pojasom Gaze. 

U četvrtak izraelski premijer Benjamin Netanyahu navodno je naložio vojci da se pripremi za mogućnost opsežne kampanje u Pojasu Gaze. 

Image

Skoro 270 palestinskih demonstranata ubijeno je od strane izraelskih snaga od marta prošle godine, kada su Palestinci počeli da održavaju proteste duž tampon zone između Pojasa Gaze i Izraela. 

Demonstranti traže da se palestinskim izbjeglicama omogući da se vrate u svoje domove u historijskoj Palestini iz kojih su protjerani 1948. godine kako bi se stvorio prostor za novu državu Izrael.

Također, zahtijevaju okončanje 12-godišnje blokade Pojasa Gaze, koja je uništila ekonomiju primorske enklave.