Izr*elska vojska napala bolnicu u Ga*i: Pucaju na svakoga ko se kreće

v

U dijelu bolnice došlo je do požara nakon bombardovanja

Izraelska vojska izvela je napad na bolnicu al-Šifa na Sjeveru Gaze, uz tvrdnju kako je borci Hamasa koriste za svoje aktivnosti, prenosi BBC. 

Izraelska vojska je rekla da provodi "preciznu operaciju" u bolnici al-Šifa, dodavši da Hamas ustanovu koristi za "provođenje terorističkih aktivnosti".

- Znamo da su se visoki Hamasovi teroristi pregrupirali unutar bolnice al-Šifa i koriste je za komandovanje napadima na Izrael - rekao je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari u videu objavljenom na X.

Hagari je dodao da će vojska provoditi "humanitarne napore" tokom napada, osiguravajući vodu i hranu, dok je naglasio da "nema obaveze" pacijenata i osoblja da evakuiraju bolnicu.

 

Hamasov medijski ured je osudio operaciju, optužujući Izrael za ratni zločin zbog upada u kompleks s tenkovima i bespilotnim letjelicama. 

Novinari" Al Jazeere Arabic" javili su da su izraelske snage opkolile bolnicu al-Šifa u gradu Gazi u kojoj se nalaze stotine pacijenata, medicinskog osoblja i raseljenih osoba, također su izvjestili da su izraelske snage otvorile vatru unutar bolnice i da ima mrtvih i ranjenih.


 Foto: X

U dijelu bolnice došlo je do požara nakon bombardovanja, a također je javljeno da je pucano na svakoga ko se kreće u naselju Rimal gdje se nalazi bolnica.

U poruci na engleskom na Telegramu, pisalo je da je svako "ko se pokuša pomaknuti na meti snajperskih metaka i kvadrokoptera".