Izvještaj Evropske komisije ponovo pred delegatima

Ranije odbili raspravljati o ovom dokumentu, jer zasjedanju nije prisustvovao Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Izvještaj Evropske komisije (EK) o BiH za 2018. godinu koji je još od aprila u parlamentarnoj proceduri, nakon što je na prošloj sjednici tog doma skinut s dnevnog reda, naći će se ponovo pred delegatima na zasjedanju zakazanom za utorak, 11. septembra. 

Delegati su na prošloj sjednici odbili raspravljati o ovom dokumentu, jer zasjedanju nije prisustvovao Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kojem su delegati namjeravali uputiti brojne kritike, kako su tada istakli, zbog toga što nije više učinio na evropskom putu BiH.

Tada je Zvizdiću spočitano da je bez ikakvog uporišta i bez vidljivih rezultata govorio o navodnim svojim uspjesima postignutim na evropskom putu, a da ga je izvještaj demantirao.

- Činjenica je da su stvari i gore nego što stoji u izvještaju. Moralo se raditi mnogo više, a Zvizdić nam je morao reći zašto se nije radilo. Moramo čuti od Vijeća ministara šta je sa strategijom puta BiH ka EU - kazali su tada delegati, što je i opredijelilo većinu da skine Izvještaj s dnevnog reda.

Inače, sjednica ovog doma u utorak vjerovatno je posljednja u ovom sazivu Parlamenta BiH.