Izvršen pretres kuće za koju se tvrdilo da ju je opljačkao stradali David Dragičević

policija
U kući porodice Đorđa Rađena u Banjoj Luci jučer je izvršen pretres u sklopu istrage okolnosti pod kojima je stradao mladić David Dragičević.

 

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Dragičević.

"Ne bih govorio o detaljima. To je jedna od radnji koje provodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ovaj predmet i predmet "Dženan Memić" su dvije velike pravne bitke", istakao je.

Najavio je da će on i Davidov otac Davor sutra imati sastanak s postupajućom tužiteljicom Obrenkom Nešković, i to nakon sutrašnje sjednice Vijeća Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u predmetu "Dženan Memić".

Pretres je izvršen i na još nekoliko lokacija u Banjoj Luci.

Podsjećamo, kuća porodice Rađen je jedna od opljačkanih u noći 18. marta 2018. kada je David Dragičević nestao. U džepovima mladićevih hlača pronađeni su predmeti koji su bili u ovoj kući. Međutim, nikada nije dokazano da ih je i ukrao.

Kako prenosi portal Srpskainfo, uviđaj u ovoj kući nije urađen na vrijeme, već naknadno kada je "mjesto zločina" izmijenjeno.

David Dragičević je nestao u noći sa 17. na 18. mart 2018. Njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Okolnosti pod kojima je mladić stradao ni do danas nisu rasvijetljene. Davor Dragičević je u Banjoj Luci organizovao više protesta, nezadovoljan radom nadležnih na ovom slučaju.

Davor je 2019. iz Banje Luke otišao u Austriju, tvrdeći da mu je ugrožena sigurnost, a vratio se 2021. Tijelo njegovog sina je također 2019. prebačeno iz Banje Luke u Austriju.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u aprilu 2021. od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci i Javnog tužilaštva Republike Srpske preuzelo istragu u ovom predmetu. Jedna istraga se odnosi na okolnosti pod kojima se smrt desila, a druga se odnosi na osobe koje su bile uključene u ovaj slučaj.