Izetbegović o svom bolnom iskustvu: Ja sam vam čisti primjer pogrešne dijagnoze

Generaln direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović prezentirala je izvještaj o radu te zdravstvene ustanove u 2017. godini. Govorila je i o svom iskustvu kao pacijentice.

Na upit reporterke N1 Adise Imamović o tome koliko je u navedenom periodu bilo pacijenata koji su upućeni iz Sarajeva u neke druge kliničke centre, da li u BiH da li vani, zato što se u Sarajevu nisu mogli liječiti, te koliko je pogrešnih dijagnoza uspostavljeno, da li je bilo istraga o tome da li je ljekar pogriješio tokom liječenje pacijenata, te koliko je pacijenata eventualno podleglo tokom operacija na KCUS-u.

"Koliko je bilo pogrešnih dijagnoza, to je zbilja paušalna ocjena, vi biste morali imati egzaktne dokaze, odnosno imena i prezimena pacijenata koji eventualno tuže Klinički centar za pogrešnu dijagnozu koja mora proći zakonsku proceduru, biti vještačena, dokazana... To su vam sve kategorije koje su provjerljive", kazala je Izetbegović.

Govoreći o pogrešnim dijagnozama, direktorica KCUS-a je govorila o ličnom slučaju, prenosi N1.

"Ja sam vam tu čisti primjer pogrešne dijagnoze. Ja sam prije 19 godina dijagnosticirana u Kliničkom centru kao žena koja je napipala kvržicu na dojci, rečeno mi je da je to bezazlena stvar, da je to smiješno, da stavljam obloge, da se ne uznemiravam. Stari uvaženi profesor sa Radiologije me pregledao, ja sam sve donijela, sve sam nalaze radila na svoju ruku jer su mi rekli da mi ne treba ništa. Na koncu sam ja, znajući kao doktorica, da to nije tako bezazleno, poslala sve svoje papire kolegama u Austriji i oni su istog momenta rekli da dođem jer se vidjelo na jednom mjestu da je probijena kapsula tog tumora. Ja sam doktorica, ja znam da to nije sve u redu, otišla sam i zahvaljujući tome sam ostala živa. I ova konferencija za štampu neka služi za to da se razbije ta stigma o tome da ja ovdje liječim ljude a sama idem vani. Nije tačno. Ja sam vani otišla da spasim glavu jer su ovdje odbijali da mi rade onu dijagnostiku koju sam ja tražila. Ja sam vam bila pogrešno dijagosticiran pacijent", kazala je Izetbegović.

Govorila je o bolnom iskustvu od prije skoro 30 godina kada je izgubila dijete na Ginekološko-akušerskoj klinici jer, kako je navela, njen kolega nije znao da napravi dijagnostiku.

"Pa, osim što mi je umrlo dijete na porodu, ja sam nakon toga 11 puta operisanja zbog povreda koje su mi moje kolege na klinici nanijeli u toku nestručno vođenog poroda", kazala je Izetbegović o svom iskustvu.