Jabuke globalno podbacile: Proizvodnja manja zbog loših vremenskih uvjeta. A cijene?

.
U većini zemalja u kojima je započela berba jabuka došlo je do smanjenja proizvodnje, uglavnom zbog proljetnih mrazova, tuče, obilne kiše i ožegotina.

 

U većini zemalja u kojima je započela berba jabuka došlo je do smanjenja proizvodnje, uglavnom zbog proljetnih mrazova, tuče, obilne kiše, a ljetos i ožegotina.

 

U Nizozemskoj je berba već na pola puta, a kako proizvođači tvrde, još je rano dati prognozu što se tiče prinosa. 

 

"Potražnja je jako dobra već mjesecima, tržište je bilo prazno pa su se uvezene brzo rasprodale. Izgledi su za sada dobri, iako će stvari postati jasnije tek na samome kraju. Osobno očekujem da će potražnja biti veća nego prošle godine. Nažalost, manje je ovoga voća što će rezultirati nešto višim cijenama", kaže za Fresh Plazu nizozemski trgovac. 

 

Što se tiče Belgije, prinosi su puno manji u odnosu na prošlu godinu. Voćke je teško pogodio mraz, a tijekom vrućih dana pretrpjelo je i ožegotine što je smanjilo kvalitetu ploda. Ponuda i potražnja su u ravnoteži dijelom zbog činjenice da je tržište bilo gotovo prazno kada je sezona počela. 

 

Njemačkim tržištem dominiraju domaće jabuke. Elstar, Delbare, Jonagold najčešće su sorte, a Tenroy, Boscoop i Cox Orange upotpunjuju paletu. 

 

U Velikoj Britaniji najtraženija Gala

Zbog nestabilnih vremenskih uvjeta i stalnog utjecaja koronavirusa, ova sezona također je izazovna bila i za engleske uzgajivače. Berba je započela prije 10-tak dana, a procjenjuje se da će ukupno biti pobrano 1,3 milijarde jabuka i krušaka. Nažalost, volumen je oko 20% manji u odnosu na prošlu godinu. 

Najčešća sorta među voćarima u Velikoj Britaniji je Gala. Njezine količine su porasle za čak 224% tijekom proteklih deset godina, a ove godine bi ih trebalo biti 72.000 tona. Također su popularne i Cox, Braeburn i Jazz. 

 

Berba u Francuskoj također je započela. Količine su male, procjenjuje se ukupno 1,4 milijuna tona, ali je kvaliteta u svim pogledima jako dobra. 

 

Italija prvi proizvođač ekoloških jabuka

Talijanska proizvodnja jabuka ove godine procjenjuje se na 2.079.972 tone što je u skladu s prošlogodišnjim rezultatima i oko 8% niže od prosjeka u posljednjih pet godina. Ekološka proizvodnja u ovoj zemlji postavila je novi rekord s oko 178.000 tona, što je za 8,5% više u odnosu na prošlu godinu. Italija je tako postala najveći proizvođač eko jabuka u Europi. 

 

Prije oko 2 tjedna, 450.000 ovih plodova (oko 60 tona) Royal Gala Marlene iz novog nasada otpremljeno je u Katar, Tajland i Ujedinjene Arapske Emirate. 

 

U Španjolskoj i Poljskoj prinosi manji za oko 15%

Kada govorimo o Španjolskoj, od izbijanja koronavirusa potražnja za izvozom se povećala kao i cijene. Nova berba započinje bez ikakvih zaliha od prošle sezone. Trenutno se predviđa kako će se proizvodnja smanjiti za 15% u odnosu na prošlu godinu. Sorte s najznačajnijim padom su Red Delicious, Golden i Granny Smith.

Poljska berba započinje sortom Gala. Zbog utjecaja proljetnih mrazova, očekuje se kako će prinosi biti manji za oko 10-15% u odnosu na petogodišnje razdoblje, ali i dalje veći u odnosu na prošlu godinu. Cijena raste posljednjih mjeseci, a očekuje se da će se taj trend nastaviti i na početku berbe. 

 

Postoji dobra potražnja za turskim Gala jabukama. Proizvodnja u toj zemlji povećala se u odnosu na prošlu godinu, kao i njeni troškovi. Međutim, zahvaljujući tečaju lire u odnosu na američki dolar, cijene se za kupce nisu puno promijenile. Voće je uglavnom traženo u Indiji i zaljevskim zemljama, međutim, Rusija i druge azijske zemlje također su se ove sezone pokazale kao sjajno tržište za Turke.

 

Ostatak svijeta

U Sjedinjenim Država, točnije u saveznoj državi New York očekuje se velika berba, slično kao i prethodne godine. Uzgajivači očekuju kako će se povećati prinosi Honeycrispa, Gala i Fujija.

 

Potražnja za njujorškim jabukama u zemlji je velika, posebno na području od Teksasa do Wisconsina. Na zapadnoj se obali traže klasične sorte, a s druge strane u zemljama poput Vijetnama kupci traže one poput SnapDragon i Koru. Tržišne cijene još se nisu stabilizirale.

Sezona u Čileu trenutno završava. Inače, ova zemlja čini 2% svjetske proizvodnje, a izvoz im je glavna djelatnost. Procjenjuje se kako će ove godine proizvesti između 1,6 i 1,7 milijuna tona. U posljednjih pet godina zabilježeno je smanjenje površina pod ovim voćem za oko 13%. Royal Gala najpopularnija je sorta s 45% proizvodnje. 

 

Izvoz ove voćke se iz Argentine tijekom godina sve više smanjuje, a glavni razlog tome je što je fokus proizvodnje usmjeren na tradicionalnim sortama kao što su Red Delicious i Granny Smith. U 2019. godini iznosila je oko 550.000 tona, od čega je 100.000 tona izvezeno. Što se tiče ove godine, trgovci još uvijek nemaju procjenu.