Vučić: Jačamo policiju radi sigurnosti građana, a ne zbog represije

Srbija je u posljednjih pet godina povećala svoje redarstvene snage za oko 3.000 policajaca i vatrogasaca, a njima se danas pridružilo još 700 njihovih kolega, rečeno je na svečanoj promociji novih polaznika policijske i vatrogasno-spasilačke obuke u Novome Sadu, koja je održana u prisutnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je povodom toga istaknuo kako država modernizira i jača policiju i da to ne čini radi represije, već radi sigurnosti građana, prenose agencije. 

U svom govoru srbijanski predsjednik je najavio da će MUP u Novome Sadu provesti jednu od žestokih akcija udara na kriminal, prenosi Avaz.

- Upravo u ovom gradu, gdje ćemo pokazati građanima da ih možemo zaštititi od onih koji mogu ugroziti budućnost naše djece - rekao je Vučić na svečanoj promociji 17. i 18. klase polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku i 4. klase polaznika osnovne obuke pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica i diplomiranih studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Kazao je i da država nabavlja najmoderniju opremu da bi se obračunala s potencijalnim „teroristima i kriminalcima svih boja, koji misle da je moguće prodajući drogu zarađivati velik novac“. 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istaknuo je da će „već od sutra na ulicama u Srbiji biti 711 novih vatrogasaca i policajaca, među kojima je 125 novih pripadnica tog ministarstva“.