Reuters: Od Brazila do BiH, desničari su pobijedili i spremni su za sukobe

Loyd je Dodika nazvao jednim od lidera koje uopšte ne zanima kompromis, već isključivo sukobi i obračuni sa političkim i drugim neistomišljenicima.

Jačanje desnice u svijetu i njen uticaj na pojedine zemlje, od Brazila do BiH, bila je predmet analize Reutersovog kolumniste Johna Lloyda koji se posebno fokusirao na novoizabranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Loyd je Dodika nazvao jednim od lidera koje uopšte ne zanima kompromis, već isključivo sukobi i obračuni sa političkim i drugim neistomišljenicima.

„Dodik je prijetnja delikatnom i nesigurnom balansu snaga u ovom dijelu bivše Jugoslavije. On bi mogao oživjeti netrpeljivosti koje su potisnute u proteklom periodu u ovom dijelu Evrope. Postoji bojazan da zbog Dodikove pobjede u BiH više neće biti moguće pronaći kompromis, te da će mržnja, koja još nije iskorjenjena u BiH, dovesti do novog konflikta“, naveo je Loyd.

Podsjetio je da je Dodik na vlasti u Republici Srpskoj (RS) još od 2006. godine te da uopće ne krije ambicije da otcijepi RS od BiH.

„Na taj način Srbi uopće ne bi morali da sarađuju sa Bošnajcima i Hrvatima, odnosno svojim neprijateljima iz proteklog rata koji je odnio 100.000 života. Dodik je blizak i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a protivi se članstvu BiH u EU i NATO-u“, istakao je Loyd.

Dodika je opisao i kao klasičnog desničara, jednog od mnogih u ovom trenutku u svijetu koji konstantno šalju iste poruke. Te poruke se svode u dvije riječi: „mi prvi“.

„To najčešće zvuči na sljedeći način: mi kao nacija, mi kao etnička grupa, mi smo dio naroda koji je žrtva, mi želimo jednostavna rješenja a ne stalne debate, spremni smo učiniti sve za red i jaku ruku koja će vladati“, naveo je Loyd te dodao:

„Desničari danas mirotvorce i liberale nazivaju neefikasnim. Oni traže podršku u narodu kako bi ispravili nekadašanje nepravde, bilo da su one stvarne ili izmišljene.“

Opisujući jačanje desnice u svijetu, Loyd je istakao i primjer Brazila gdje će budući predsjednik skoro vjerovatno biti nekadašnji kapetan u brazilskoj vojsci Jair Bolsonaro, poznat po vrijeđanju žena i homoseksualaca, te zalaganju za vojnu diktaturu koja je mučila i ubijala ljevičare od 1964. do 1985. godine.