Splitski znanstvenik: Jadran je ugrožen, prvi red do mora morat će se iseliti

U SPLITSKOM hotelu "Park" Ivica Vilibić, znanstvenik iz Laboratorija za fiziku mora sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, održao je predavanje "Klimatske promjene: Što se to događa s Jadranskim morem?".

"Svjedoci smo ekstremnih događaja, poput poplava u Veneciji. Sve češći su i toplinski valovi poput onog iz 2010. godine koji je pogodio Moskvu, gdje su 30-ak dana mjerene temperature između 35 i 40 stupnjeva", rekao je Vilibić, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Za primjer ekstremnih događaja istaknuo je i one koje su pogodile naše područje: splitski požar i poplavu u Zadarskoj županiji koji su se dogodili prije dvije godine.

Dalmacija u problemima

 

"Problem je porast razine mora, a u budućnosti se na globalnoj razini predviđa porast od 40 do 120 centimetara za 100 godina. Dio dalmatinskih gradova već sada je ugrožen. Najstariji dio Šibenika, Dolac već sada redovito poplavi, kao i dio Trogira, riva u Starom gradu na Hvaru", kaže.

Objašnjava kako će to u budućnosti ići na gore, a najugroženije područje u Hrvatskoj je delta Neretve.

"Dugoročno gledano, na vremenskoj skali od stotinjak ili više godina, "prvi red do mora" u Dalmaciji će se morati iseliti. Do tada će biti moguće dijelom štititi tu obalu, no ulaganja u zaštitu će morati biti značajna", istaknuo je.