Janša u novom ratu tweetovima

.
Premijer Slovenije Janez Janša delegaciju Evropskog parlamenta nazvao je marionetama Georgea Sorosa, što je dovelo do oštre reakcije evropskih političara iz Nizozemske i Brisela

 

Posljednji samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kojem je Janez Janša bio domaćin, prošao je bez ikakvih kontroverzi. Međutim, to nije dugo trajalo - slovenački premijer je svoj "Twitter prst" opet pustio na slobodu i izazvao novu kontroverzu.

Zadnji put je bio kritikovan zbog vrijeđanja novinara na društvenim mrežama, a sada kombinuje antisemitske aluzije sa uvredom delegacije Evropskog parlamenta, koja je u Ljubljani htjela saznati više o statusu slobode medija i nezavisnosti pravosuđa u njegovoj zemlji, piše Deutsche Welle.

Isti obrazac vrijeđanja

Kada je Janša na ljeto preuzeo rotirajuću funkciju predsjednika Vijeća EU, mnogi su se plašili da neće moći obuzdati svoje autokratske impulse. Nakon manje provokacije na početku njegovog predsjedavanja, stvari su ostale mirne. No, putovanje Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove u Ljubljanu, s ciljem preispitavanja stanja vladavine prava, potaklo je premijera da opet zaboravi na svoju ulogu.

U svom komentaru na Twitteru proglasio je poslanike navedenog Odbora (Libe) marionetama američkog investitora Georgea Sorosa, kojeg je Janšin politički prijatelj, mađarski premijer Viktor Orban, koristio kao objekat svoje antisemitističke kampanje.

Slovenački šef vlade ovaj put koristi isti obrazac vrijeđanja i denuncijacije koji je naučio od svog uzora u Mađarskoj. Janša je u međuvremenu obrisao komentar, ali je do tada već digao prašinu.

Odbor je nakon završetka razgovora u Sloveniji reagovao oprezno kada je u pitanju Twitter afera.

- Vlada bi trebala biti svjesna šta znači napadati ljude sa pozicije moći - rekla je predsjednica Sophie in't Veld.

Generalno se požalila na klimu javne rasprave u Sloveniji "koja je ispunjena mržnjom", kao i na duboke rascjepe u zemlji.

- Ton argumenata vladinih zvaničnika neprikladan je za demokratsko društvo", dodala je ona.

S druge strane, nizozemski premijer Mark Rutte bio je izuzetno ljut zbog napada na evropske parlamentarce. Uostalom, zastupnici koji su prikazani na Janšinom Tweetu uglavnom su Nizozemci. Rutte je inače u posljednje vrijeme sve češće pokazivao svoje nestrpljenje zbog stalnih kršenja vladavine prava u nekim istočnoeuropskim zemljama članicama EU.

Položaj novinara

Sada je pozvao slovenačkog ambasadora u Haagu da mu se požali na "neukusni Tweet Janeza Janše". "Najstrožije ga osuđujem", napisao je Mark Rutte na Twitteru. Janša je pak na to odgovorio da bi se Rutte prije trebao pobrinuti za položaj novinara u svojoj zemlji - jer je reporter Peter de Vries nedavno ubijen u Nizozemskoj.

Javna svađa bila je razlog da se i stalni predsjednik Vijeća EU Charles Michel pozabavi ovim političarima. "Poslanici EP trebali bi da mogu raditi bez ikakvog pritiska", upozorio je on, te dodao da je uzajamno poštovanje institucija EU -a i Evropskog vijeća jedini put naprijed. Michel se vjerovatno boji da bi svađa mogla zasjeniti samit krajem sljedeće sedmice i ugroziti saradnju šefova vlada.

Izvor: