Janša: Zbog Slovenije je širenje EU na Balkan ponovo bitno

123
Ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi, rekao je Janša

Slovenski premijer Janez Janša tvrdi kako se Slovenija tokom svog predsjedanja Vijećem EU izborila da se u dokumente ponovo uvoede pojam perspektive članstva u toj integraciji za države na Balkanu i evropskom istočnom susjedstvu.

Balkanu treba biti jasno da se EU mora širiti
- Jedan od strateških uspjeha je da smo širenje vratili na stol kao jedan od ključnih strateških projekata EU. No za to je bilo potrebno mnogo rasprava - rekao je Janša, te dodao:

- Ako se ne širi EU, onda će se širiti netko drugi. U tim sam raspravama mnogo puta rekao da nakon svega što doživljavamo na istoku i što smo zadnjih desetljeća gledali na Balkanu treba biti jasno da se EU mora širiti čime se širi prostor slobode i blagostanja. 

Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rješavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi - kazao je Janša.

Stare članice se protivile vraćanju pojma
On je rekao da je na sastancima u Briselu postigao da se u dokumente Evropske unije vrati pojam "perspektiva članstva" umjesto "evropske perspektive". 

- Ukrajina, ili pak Srbija imaju europsku perspektivu jer su u Europi i tu će uvijek ostati, ali one žele perspektivu članstva, no to je bilo teško napisati u dokumente i za to se je trebalo izboriti. Posebno je tu mnogo oportunizma kad se radi o zapadnom Balkanu - rekao je Janša.

Slovenski premijer navodi kako su se, prema njegovim tvrdnjama, neke od starih članica i osnivačica EU protivile vraćanju pojma "perspektiva članstva" u integraciji u EU, a jedan evropski lider mu je postavio pitanje zašto da ih se uvede u EU kada su ovako jeftinija radna snaga, naveo je Janša u razgovoru za slovensku televiziju, prenosi "Hina".