Japanski car odriče se prijestolja nakon 30 godina

Akihito će se odreći carskih regalija, drevnog mača i dragulja, ključnih dokaza carske vlasti, koje će u prostoriju unijeti u kutijama.

JAPANSKI car Akihito odreći će se idućeg tjedna Prijestolja krizantema na svečanosti nabijenoj tradicijom u carskoj palači u Tokiju, što će biti prva abdikacija japanskog cara u 200 godina. 

Nakon 30 godina vladavine car Akihito (85) povlači se s trona 30. travnja.

Akihito će, odjeven u tradicionalno svečano ruho, objaviti povlačenje svojih precima. Bit će to prva abdikacija otkako se 1817. car Kokaku odrekao trona. 

Sama svečanost trajat će jedva deset minuta. Počet će točno u 17 sati (10 sati po srednjoeuropskom vremenu) u najelegantnijoj dvorani carske palače, 370 četvornih metara prostranoj "Matsu-no-Ma" (Sobi borova). 

Akihito će se odreći carskih regalija, drevnog mača i dragulja, ključnih dokaza carske vlasti, koje će u prostoriju unijeti u kutijama. Treći dokaz carske vlasti, sveto ogledalo, nikada ne napušta svoje mjesto u svetištu u palači.

U dvorani se očekuje tristotinjak uzvanika, članova svjetskih kraljevskih obitelji, japanske vlade i parlamenta, sudaca, prenoci Index.

Prije nego što se Akihito posljednji put kao car obrati podanicima, kratak će govor održati premijer Shinzo Abe.