Jašarspahić: Vlade moraju financirati plaće, a građani kupovati domaće

hjll
Ekonomske posljedice koornavirusa biće teške, a oporavak dug. Ionako slaba privreda dodatno slabi.

Ne postoji industrijska grana koja nije pogođena nastalom stuacijom. Za Vijesti 7 govorio je predsjednik Privredne komore FBiH, Mirsad Jašarspahić koji je istakao da se osjeća dobro i da mu je u borbi protiv koronavirusa najviše pomogao jak imunološki sistem.

 

Kada je riječ o privredi kazao je da će posljedice osjećati svi i da su najpogođenije uslužne djelatnosti zatim prerađivačka i metalska industrija. Posebno je istakao značaj domaće proizvodnje i kupovine domaćeg.

 

Kompanije iz svih sektora industrije očekuje iznimno težak period. Nakon značajnog pada poslovanja i u martu, očekivanja su da će april i mart biti još teži. Ukoliko kriza sa koronavirusom počne jenjavati u narednih mjesec dana koliko se nadamo trebat će nekoliko mjeseci da kompanije da kompanije počnu poslovati u punom kapacitetu a sve zavisi od toga u kakvom s oni kontaktu sa njihovim dobavljačima, kupcima. Budući da je ekonomija globalna stvar, sve naše kompanije kojima su da tako kažem integratori njihovog sistema bili izvan granica BiH sav njihov budući rad će zavisiti od situacija i funkcionisanja tih njihovih integratora odnosno glavnih kupaca i dobavljača.

Ono čega se mi plašimo posljedica kada se na izlaznoj putanji u pandemiji koronavirusa da će gobalni dobavljači promijeniti svoje karike. Naš bojazan i najveći pritisak prema Vladi da se ove izlazne kompanije u toj kondicionalnoj spremi da oni ostanu karika tom lancu dobavljača ili čak da dobiju bolje ili povoljnije mjesto.

Mi očekujemo da Vlada FBiH zajedno sa Vladama kantona, ovdje je vrlo bitna koordinacija pomognu frmama na način da će subvencionisati minimalnu plaću sa pripadajućim doprinosima za sve mjesece dok traje kriza počev od marta 2020. godine

Sada ako ne izvučemo pouku, okrenemo se našim kompanijama, našim ljudima, mislim da onda ne zaslužujemo ništa drugo nego da ostemo ovisni o uvoznim kanalima roba širke potrošnje i svega što je u korelaciji sa tim.

Svi moraju shvatiti konačno da naš razvoj zavisi od: potrošnje električne energije domaćijh kompanija, telekom operatera, hrana proizvedena u pogonima domaće industrije, inžinjering ndustrije domaćih projektanata, kupovine u domaćim trgovačkim lancima, korištenje resursa testilne, drvne industrije, sve to čini matricu za prostor za život nama i onima poslije nas.

Kupuj domaće, gradi BiH.