Jasmin Bekrić, muftija Bošnjaka u Australiji: Kao muslimani, ali i žrtve genocida zabrinuti smo

Nakon terorističkog napada na muslimane u dvije džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu i brutalnog ubistva 49 osoba, oglasio se i muftija Bošnjaka u Australiji Jasmin Bekrić.

On je u ime Islamske zajednic ei reis-u-uleme te bosanske islamske zajednice u Australiji i Novom Zelandu izrazio sućut porodicama stradalih apelujući da se najoštrije kazni ovaj gnusni zločin.

"Apelujemo na organe vlasti Novog Zelanda da počinioce ovog terorističkog čina privedu pravdi i kazne kako zaslužuju. Ovaj zločin samo pokazuje da smo svi kao ljudi ranjivi, kao pojedinci, ali i kao zajednica.Teror ovih razmjera desio se u miroljubivom mjestu, koje nosi ime po Isusu Kristu i njegovoj crkvi", ističe Bekrić između ostalog.

Naglasio je da se danas milioni dolara troše na antiterorističke aktivnosti i na deradikalizaciju ekstremista širom svijeta, pa i u Australiji.

"Uprkos svemu tome mi se još uvijek osjećamo ranjivim i živimo u strahu da se i nama ne desi ono što se desilo muslimanima Novog Zelanda. Osjećam se zapanjenim i zabrinutim za budućnost naše zajednice ako se ovaj trend nekažnjeno nastavi. Pitamo se gdje će se dogoditi sljedeći sličan zločin", kazao je.Bekrić napominje da se teririzam nepravedno i često namjerno pripisuje samo muslimanima i islamu.

"Muslimane često optužuju da ne činimo dovoljno na planu osude i zaustavljanja terorizma, kao da imamo neku magičnu moć. Sve vrijeme zagovaramo vrijednost očuvanja mira, slobode, suživota i tolerancije. Ipak, danas smo zabrinuti za našu budućnost i sigurnost. Kao žrtve genocida koji je preživio naš narod u BiH, duboko smo svjesni šta znači ekstremizam, terorizam te vjerska mržnja", kazao je Bekrić za Klix.ba.

On objašnjava da je u Australiji i Novom Zelandu proteklih godina bilo mnogo slučajeva demonizacije muslimana, koja je nekada poprimala histerične razmjere.

"Sve više postaje jasno da s ena političkom horizontu Australije nazire, a ne samo u medijima, jedna zabrinjavajuća tendencija ekstremizma, antisemitizma, silamofobije, iako često prekrivena velom slobode govora ili brige za građane. Nekada je ova anomalija smatrana marginalnom, ali danas postaje dio svakodnevnog političkog mainstreama širom svijeta. Mi moramo ostati smireni i zajedno raditi sa braćom kršćanima, Jevrejima i drugim religijama kako bi se suprotstavili zlu ekstremizma i terorizma", zaključuje Bekrić.