Jasmin Hušić iz Naše stranke podržat će novu Vladu u USK: ‘Valjda mi koji živimo ovdje trebamo bar malo biti pitani o tome’

č

Za danas je zakazana Skupština UKS koja bi trebala smijeniti dosadašnju vladu koju čine SDA i NES te izglasati novu koju će podržati SDA, SDP, NiP i Pomak. Naša stranka se protivi ulasku u koaliciju sa SDA i ranije je najavila da neće podržati novu vladu. Međutim, Jasmin Hušić, zastupnik Naše stranke u Skupštini USK, uputio je pismo Predsjedništvu stranke i Kantonalnom odboru NS USK, u kojem tvrdi kako je takva odluka štetna po stranku.

“Prije nego bila šta kažem u javnosti i prije samog glasanja na Skupštini želim vam radi naših odnosa reći nekoliko stvari. Pregovori o novoj većini vođeni su uz znanje i saglasnost vrha stranke. Amira sam o svemu izvještavao, a i ostale kada bih imao priliku. Ništa nisam krio. U završnici pregovora učestvovao je i Amir. Zahvaljujući korektnosti ljudi u bloku uspjelo se za stranku dobiti daleko bolja pozicija nego što nam po broju zastupnika pripada.

Nakon toga kantonalni odbor nakon konsultacija sa općinskim odborima gotovo jednoglasno, tj. svi osim SM, glasali su da podržimo formiranje vlade i da u istoj sudjelujemo. Čak i značajan broj članova Predsjedništva NS, uključujući i predsjednika stranke bili su za to da se uđe u vlast sa SDA.

Sada kada je par Članova Predsjedništva zauzelo stav na osnovu ličnih odnosa prema SDA da ne možemo sa SDA, to bi navodno trebalo biti za sve nas zakon kojeg se ne smije propitivati ili ne daj Bože prekršiti i to bez obzira koliko bi provođenje takve odluke bilo loše za stranku. A svi smo se složili da je takva odluka loša jer smo glasali za to da idemo u vlast smatrajući da je to ispravno i korisno za stranku i Krajinu”, stava je Hušić.

Dodaje da, iako imaju isti stav o ulasku u vlast, neki ga grubo pokušavaju moralno poniziti vrijeđajući ga.

“B3 je dobio mogućnost da nakon odustanka NS zadrži ministarski mandat i to je učinio na moju sugestiju i predložili su našeg čovjeka, a mogli su predložiti bilo koga. Razmišljao sam sta napraviti i zaključio da ne mogu podržati odluku Predsjedništva iz vise razloga:

Odluka je štetna za stranku. Znate da na USK možete u vlasti biti samo sa SDA ili sa NES-om. Ako ne želite biti ni sa jednom ni drugom dakle prihvatate biti vječita opozicija. Ima li to smisla i šta ćemo pričati biračima ako unaprijed znamo da ćemo biti opozicija.

Argumenti Predsjedništva o nepostojanju ideoloških i političkih sličnosti sa SDA i o odnosu SDA prema državi su neutemeljeni. U tom smislu su stranke sa kojima je NS u koaliciji (SNSD, HDZ, PDA, pa i NES s kojom su htjeli biti pored svih zločina koje su činjene u okviru nekih stranaka), daleko dalje od NS, pa ipak smo u koaliciji kada to odgovara pojedincima. Dakle, nema principa.

S ovom odlukom Predsjedništva morao bih napuštati i B3 i B4 u koje sam ušao po nalogu stranke, i ostati opozicija sa NES-om i Laburistima. I sve to nakon što smo sve dogovorili, pristali i time dali riječ da smo zajedno u ovom. A onda zato što se to, bez osnova, ne sviđa nekim pojedincima koji ne uvažavaju odluku svih nas, naša razmišljanja i našu poziciju, treba da batalimo i slažemo”, kaže Hušić.

Ističe da ga je najviše zasmetalo i što je prelilo čašu jeste odnos tj. razlog zbog kojeg je njemu, kako kaže, iza leđa izlobirano da se glasa za kandidatkinju Hošić za ministra.

“Naime, Amir Purić je to otvoreno rekao da je cilj tog glasanja bio da se meni pokaze da se ja ne pitam i da ne mogu odlučivati. Zasmetalo me baš iz razloga što niti za jednu poziciju ni kantonalnu ni federalnu, a ni državnu nisam niti pitao kome će je dodijeliti i kako će je rasporediti. Nisam se miješao niti u jednu odluku stranke. Sve što sam tražio jeste ta pozicija ministra za Kladušu iz brojnih razloga, svakako ne ličnih. (npr. zapostavljenost Kladuše u izvržnoj i zakonodavnoj vlasti 30 godina koju je NS mogla ispraviti i pokupiti poene, priprema za lokalne izbore na kojima smo vrlo izvijesno mogli dobiti načelnika općine, i brojni drugi razlozi). Sve ostale pozicije sa svih nivoa rekao sam neka idu drugim odborima. Na taj zahtjev je Amir pristao još prije gotovo godinu dana, da bi sada lobirao kontra glasanje samo da bi mene naučio pameti. Ako je to mudrost i politika stranke onda to ne može biti moja stranka.

O ovom svako može imati svoj stav, možete i vrijeđati, do vas je i do vašeg odgoja ne zamjeram, ali moj stav je da je ispravno podržati ovu vladu kao što je bio i vas dok vam iz Sarajeva nisu rekli da to njima ne odgovara. Oprostite, ali valjda mi koji živimo ovdje trebamo bar malo biti pitani o tome.

A obzirom da smo svi bili istog stava, normalni i kao što se vole hvaliti liberalni članovi Predsjedništva trebali su uvažiti taj stav. Toliko o liberalnoj i demokratskoj NS. Kako bilo da bilo, ja ću naravno biti isključen iz stranke i to zaslužujem jer nisam proveo odluku Predsjedništva. Naravno, nije mi žao. Onima koji ostaju iskreno želim svako dobro.

Da ne radim ovo iz ličnih razloga najbolje znaju Kladušani koji znaju da sam projektu kandidature za načelnika posvetio sav svoj trud i rad, a ovim potezom definitivno to onemogućavam jer ne očekujem podršku stranke”, kazao je Hušić.