Javna debata u Cazinu pod nazivom "Moja percepcija prevencije korupcije"

učenici
„Moja percepcija prevencije korupcije“ naziv je javne debate koja je održana u Cazinu, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije...

Učesnici debate bili su učenici Prve srednje škole, predstavnici javnih ustanova i lokalnog tima za borbu protiv korupcije, a podršku im je pružila i Misija OSCE-a u BiH. Učenici Prve srednje škole iz Cazina svjesni su sveprisutne korupcije i problema koje ona uzrokuje. Kažu kako se mladi ljudi moraju suprotstave svim oblicima korupcije kojima se budu susretali jer samo na taj način mogu izbjeći negativne posljedice.

Korupcijom su suočena i razvijenija društva, postoje oblasti u kojima je prisutnija, radna mjesta koja su rizičnija. Cazin je prvi u okruženju na nivou Gradskog vijeća usvojio Plan integriteta – Antikorupcijski plan, javno pozvao građane da prijavljuju sve slučajeve koruptivnog djelovanja i za to osigurao neophodne uslove. Transparentnost u svim procesima i otvorenost posebno prema mladima cijene se bitnim u prevenciji korupcije.

Cazin je jedna od 20 lokalnih zajednica u BiH  u kojima je 'Transparency International BiH' implementirao projekt „Jačanje integriteta lokalne samouprave“. Organiziranim obilježavanje Dana borbe protiv korupcije akcent se stavlja na pitanja koja mogu dovesti do povećanja efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti, uz konstantni poziv građanima da prijavljuju slučajeve korupcije.