JAVNA RASPRAVA U CAZINU: Mještani Alagića ograda protiv izgradnje visokih zgrada

Na adresu našeg portala Cazin.NET stiglo je pismo mještana naselja Alagića ograde, u kojem obavještavaju mještane ovog naselja da se uključe u javnu raspravu, a koja se tiče izgradnje visokih zgrada u ovome dijelu grada.

Na adresu našeg portala Cazin.NET stiglo je pismo mještana naselja Alagića ograde, u kojem obavještavaju mještane ovog naselja da se uključe u Javnu raspravu, a koja se tiče izgradnje visokih zgrada u ovome dijelu grada.

Obavijest prenosimo u cijelosti:

Poštovani stanovnici grada Cazina,

svjedoci ste svakodnevnog narušavanja prostora i okoliša gdje mi stanovnici grada Cazina živimo i radimo. To narušavanje se provodi od strane nadležnog organa Općine Cazin, a pod pritiskom poduzetnika čiji je osnovni cilj izgraditi, prodati i zaraditi novac. Na drugoj strani je Općina čiji je osnovni cilj ukupiti prihode budžetu za svoje plate, a da za takvu izgradnju država ili općina nema nikakav legitimni cilj sem novca. Niču nam visoke zgrade u jezgru grada ,potkopavaju se susjedni objekti i ugrožava njihova, odnosno naša sigurnost življenja u naseljima koja su prema Urbanističkom planu grada Cazina izgrađena davno ranije u stopostotnom procentu. Za ove zahvate u našem okruženju, u našem prostoru življenja, nas stanovnike niko ne pita, mada su prema postojećim zakonima iz oblasti prostornog uređenja oni koju dozvoljavaju ovakvu gradnju bili dužni organizirirati javne rasprave. Mijenja se prostorni i urbanistički plan našeg grada bez javnih rasprava što je upotpunosti suprotno postojećim zakonima. Krše se naša ljudska prava, ugrožava se naša bezbjednost i sigurnost kao i postojeća komunalna infrastuktura. Oni koji dozvoljavaju izgradnju visokih objekata kolektivnog stanovanja u naseljimo gdje su isključivo objekti individualnog stanovanja, ne vode računa o kapacitetima postojeće infrastukture, nego je opterećavaju sa stotinama stanova koncentrisanih na malom prostoru. Sva naša naselja npr.Alagića ograde I i II, Bašče, Centar i sl. su na vodovodnim cijevima od fi 2“ i kanalizacionim cijevima fi 200 i to betonskim starim više od 50 godina koje su zasigurno isprekidane. Zadnje čaršijske priče, a koje su se pokazale istinite, o izgradnji stambenih zgrada sa 6-7 spratova na parcelama 350 do 500 m2 koje potkopavaju obližnje objekte i ulice do 6 m su ponukale da 50 građana naselja Alagića ograde upute Peticiju gradonačelniku u kojoj su izrazili svoje neslaganje sa ovakvim načinom rada, te da ne prihvataju izgradnju ovakvih objekata u svom naselju i da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv toga. Nakon ove peticije nastala je ubrzana aktivnost na legalizaciji dosad nezakonito urađenih poslova na izradi planske dokumentacije te je ZAKAZANA JAVNA RASPRAVA NACRTA URBANISTIČKOG PLANA GRADA CAZINA ZA 18. JUNI 2018. GODINE U 10 SATI U PROSTORIJI VIJEĆNICE OPĆINE CAZIN .

MOLIMO VAS DA OBAVEZNO DOĐETE NA JAVNU RASPRAVU, JER AKO NAS 51 POSTO NAŠEG NASELJA KAŽE „NE“ SAMOVOLJI OPĆINSKIH ORAGAN ONDA IMAMO LEGITIMNO PRAVO DA ZAŠTITIMO SVOJU OKOLINU.

Nemojte reći ili pomisliti da se VAS to sve ne tiče jer se u vašoj blizini ništa ne gradi. Znajte doći će i do Vašeg dvorišta jer ako ovo postane uobičajena praksa pohlepa za novcem će pojesti i Vas. Hvala na pažnji i očekujemo Vas dana 18.juna u 10 sati u Vijećnici OV-a Cazin.

Grupa građana potpisnika Peticije

 

Photo: Arhiva