JAVNI POZIV: Udruženje pčelara ,,Kesten" Cazin realizuje projekat nabavke pčelarske opreme za 50 početnika pčelara

Pčelari kesten cazin
CAZIN

Udruženje pčelara „Kesten“ Cazin, u saradnji sa Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj IFAD i gradskom službom za poljoprivredu Grada Cazina, realizuje projekt  nabavke pčelarske opreme za pedeset pčelara početnika.

Projekat će u prvoj fazi, obuhvatiti 30 pčelarki-pčelara, finansiraće ga IFAD  sa 40% sredstava, Grad Cazin 30% i korisnik 30 %. Projektom će se svakom od 30 odabranih korisnika obezbijediti početna edukacija i start-paket od po 10 kompleta košnica sa dva nastavka, dvije stotine satnih osnova, 10 vještačkih rojeva sa ovogodišnjim maticama, inox vrcaljka i inox banja za otklapanje saća.

Vrijednost  start-paketa po jednom korisniku iznosi 2 760,00 KM (sa PDV), od čega korisnik plaća 30% ( 828,00 KM). 

Poštujući pravila IFAD-a za odabir kandidata, udruženje u saradnji sa gradskom službom za poljoprivredu usaglasilo Pravilnik o izboru korisnika start-paketa, kao i javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu start paketa.

Na javni poziv, koji je otvoren do 12.05.2020. godine,  mogu se prijaviti pčelarke-pčelari početnici koji u svom vlasništvu nemaju pčela ili imaju do 10 košnica pčela i koji su istovremeno i nezaposlene osobe do 40 godina starosti, čija mjesečna primanja po članu porodice ne prelaze 450,00 KM.

Na poziv se ne mogu prijaviti uži članovi porodice pčelara koji posjeduju preko 30 košnica pčela. Prednost pri istim uslovima, imaju RVI i uži članovi porodica šehida i poginulih boraca i žene.  Obrasci zahtjeva za prijavu mogu se preuzeti na info pultu Grada Cazina ili na službenoj web stranici Grada. Zainteresirani kandidati trebaju popuniti zahtjev, prikupiti dokumentaciju propisanu javnim pozivom, i u zatvorenoj koverti predati na protokol  Grada Cazina.

Odabir 30 korisnika će vršiti gradska komisija prema bodovnoj listi Pravilnika, a izabrani korisnici start-paketa  će se učlaniti u udruženje i popuniti upitnik za korisnika start-paketa (za poterbe IFAD-a). Nakon toga će im biti isporučena oprema, a nešto kasnije i rojevi.

Više informacija možete naći u dokumentima u prilozima. Kandidatima koji se prijave želimo sreću pri odabiru, a odabranima želimo medne godine.