Je li shake hrana ili piće? To u Hrvatskoj odlučuje Porezna uprava

SVATKO tko je probao poslovati u Hrvatskoj zna da imamo vrlo komplicirani porezni sustav u kojem nisu neuobičajene situacije da se, na primjer, na pizzu pojedenu u pizzeriji plaća drugačiji porez nego ako je kupcu dostavljena na kućni prag. Ta razlika je, srećom, u posljednjim poreznim izmjenama ukinuta.

No,  Porezna uprava se toliko zapetljala u svim tim propisima koje su sami krojili da su se doveli u situaciju da odlučuju je li shake napitak ili hrana te odlučili da je napitak. Tako da, ako ste na nekakvoj novogodišnjoj dijeti u kojem ručak ili večeru zamijenite shakeom, s poreznog aspekta to nije obrok nego ste nešto popili.

Suludi propisi

Na stranicama Porezne uprave objavljeno je pitanje jedne tvrtke koju je zanimalo oporezuje li se shake kao hrana, po stopi od 13 posto, jer smatraju da mu je sastav sličan sladoledu, koji se tretira kao hrana.

“Društvo "A" iz Zagreba postavilo je pitanje primjenjuje li se snižena stopa PDV-a od 13% na pripremanje i usluživanje shakeova u i izvan ugostiteljskog objekta. S tim u vezi u upitu se navodi da je shake po svom sastavu vrlo sličan sladoledu te da se radi o djelomično zamrznutoj mliječnoj mješavini koja se poslužuje rashlađena u kremastom (polu tekućem) stanju s dodatkom sirupa. Također navodi se da ugostitelji u svojim jelovnicima shakeove navode u kategoriji slastica, deserta i slično”, objavljeno je na stranicama Porezne.



Shake nije sladoled i zato se plaća porez od 25 posto

No, Porezna tvrdi da shake nije slastica, bez obzira na to što se na jelovnicima svrstava u slastice. Valjda nije dovoljno smrznut da bi ga tretirali kao sladoled, pa kažu da porez na njega iznosi 25 posto.

Člankom 38. stavkom 3. točkom  Zakona o porezu na dodanu vrijednost te člankom 47. stavkom 2. točkom Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost propisano je da se PDV po stopi 13% obračunava i plaća na pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskog objekta prema posebnom propisu o ugostiteljskoj djelatnosti. Pripremanjem i usluživanjem jela i slastica smatra se i isporuka pripremljenog jela i slastica s ili bez prijevoza uz dodatne usluge koje omogućuju njihovu trenutnu konzumaciju. Dodatnim uslugama osobito se smatra posluživanje pripremljenog jela i slastica u primjerenoj ambalaži, posudi ili na podlošku uz dodatak pribora za jelo i slično.

U skladu s navedenim PDV po stopi 13% se obračunava i plaća na pripremanje i usluživanje jela i slastica uključivo i sladoled u i izvan ugostiteljskog objekta.

Iz navoda u upitu zaključujemo da je shake hladni napitak te je isključen iz primjene snižene stope i podliježe oporezivanju općom stopom PDV-a od 25% te napominjemo da na primjenu snižene stope PDV-a nema utjecaja činjenica da su shakeovi navedeni u jelovnicima u kategoriji slastica, deserata i slično”, odgovaraju iz Porezne.

Kakvi to umovi smišljaju hrvatske porezne propise?

Zašto shake ima poreznu stopu od 25 posto, a sladoled 13 posto, vjerojatno nikada nećemo odgonetnuti, ta tajna poznata je samo najvećim umovima koji smišljaju hrvatske porezne propise, a nama običnim ljudima ostaje samo nada da će netko nekad u budućnosti maksimalno pojednostaviti poreze, da se ljudi neće morati baviti ovakvim glupostima.