Je li Vareš "zlatna šansa" za BiH?

Zlatna groznica ponovo trese Vareš. Ovo malo mjesto u Zeničko-dobojskom kantonu u žiži je interesa svjetskih kompanija. "Eatern Mining", podružnica kompanije "Adriatic Metalsa" iz Australije radila je geološko istraživanje koje je pokazalo da količina zlata u drugim rudama prevazilazi sva očekivanja. Je li ovo zlatna šansa za Vareš i BiH.

Čist zrak, priroda, raznolika sakralna i autohtona bosanska stambena arhitektura. No, ono što se u Varešu nalazi pod zemljom, moglo bi privući veću pažnju od onoga nad njom. Sudeći prema najnovijim geološkim istraživanjima kompanije "Estern Mining", podružnice "Adriatic Metalsa", količine zlata i srebra su nadprosječne.

U kompaniji "Eastern Mining" kazali su za N1 kako su optimistični u pogledu otvaranja rudnika cinka, olova i barita ponovno na ovom području, s obzirom na to da su dosadašnja istraživanja pokazala da postoje količine zlata i srebra u količini dovoljnoj da privuku pažnju.

Primarni cilj koncesionara su istraživanje i potvrđivanje cinka i olova. No, količina zlata i srebra mogla bi preporoditi Vareš, i državu.

"Nas raduje da dođe do ponovnog rudarenja i razvoja, Vareša i Zeničko-dobojskog kantona, a od toga će i država imati koristi. Oko bazne industrije otvaraju se sve druge servisne usluge, koje neće zadovoljati samo Vareš. Kad je prestao raditi rudnik željeza i kada nismo više bil zanimljivi ni državi, ni Zagrebu ni Beogradu. 'Nesta para, nesta prijatelja', to je nama u Varešu jasno. Ovo, dakle, otvara, neku novu priču", ističe Zdravko Marošević, načelnik Opšine Vareš.

Između ostalog, i turističku priču. Jer, dobar glas zlata vrijedi.

"Gosti često pitaju da li je to istina, da li je moguće da to niko prije nije znao. Jedna stara vareška legenda, narodna, kaže da Vareš leži na žili zlata i da će Vareš biti najbogatiji grad kada se to iskopa. Ispričamo tu legendu i kažemo im da su zvanični rezultati i nadamo se da će od toga biti nešto", priča Admir Čizmo, turistički vodič.

A dijele li stanovici Vareša optimizam istraživača i znatiželju turista?