Je li vrijeme za vakcinisanje Dragana Čovića?

kufzzkfgl
Bosni i Hercegovini ne treba COVID-19 da bi njeni stanovnici bili u strahu i panici. Ima ova zemlja svoje višedecenijske viruse, koji progone njeno stanovništvo.

Riječ je o različitim grupama virusa, koji podjednako razaraju društveno-političko biće BiH. 

Jedan od tih virusa je Milorad Dodik, lice s naslovnice, baja, galamdžija, diktator. Specijaliziran za prijetnje, referendume, secesionizam. Ali, za ovaj tip političkog virusa u Sjedinjenim Američkim Državama pronađeno je cjepivo. Zove se crna lista. 

U mnogome je cjepivo ublažilo djelovanje Dodika. Povremeno se aktivira, ali čim epidemiolozi iz SAD i Kvinte reaguju Dodik reterira. I tako ukrug. 

Čović - najopasniji virus

Drugi virus odaziva se na ime Bakir Izetbegović. Uglavnom je koncipiran na određenu teritoriju i etničku grupu. U prijevodu na Kantona Sarajevo i Bošnjake. Vrlo rijetko se širi na ostala područja. Ono što ga ipak čini opasnim je činjenica da se često uklapa u druga dva virusa. U toj grupaciji može i zna izazvati dosta štete. 

Treći i najopasniji virus po Bosnu i Hercegovinu je Dragan Čović kodnog imena “Soko”. Veliki broj čestica UZP-a osnovni su oblik ovog virusa, a nadopunjen s drugim virozama stvara pandemiju koja ugrožava sve u Bosni i Hercegovini. 

Dragan Čović kontroliše zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Ključne su zakonodavna i sudska. Na državnom nivou Čović je ključan u oba doma Parlamenta BiH. Bez njega ne može proći ni odluka da je mlijeko bijelo. Slično je i u Parlamentu Federacije, a najbrutalnija kontrola vlasti ogleda se u kantonima gdje “ugroženi” Hrvati čine većinu. 

Imao je Čović prethodnih godina kontrolu i u Predsjedništvu BiH, ali ju je izgubio isključivo zbog činjenice što je od sebe napravio strašilo za sve koji nisu Hrvati a žive u entitetu imena Federacija. 

Da bi mu nadoknadili gubitak, virusi Dodik i Izetbegović sa partnerima Čoviću poklanjaju mjesto prvog Tužitelja. Tim potezom kontrolu nad pravom i pravdom preuzeo je Čović. 

Virus imena Čović voli da razara i ekonomiju. I tu je vrlo uspješan. Uspio je razoriti sve što je na tlu Hercegovine imalo potencijal da radi. Na zgarištima ekonomskih giganata napravio je odane tajkune. Posljednji je Aluminij, čije dijelove sada nudi kinesko-izraelskom konzorciju, a na neistomišljenike šalje batinaše. Dragan Čović ima želju da njegov posljednji akt bude stvaranje trećeg entiteta, tačnije oživljavanje zločinačke paradržave “Herceg - Bosne”. Za to mu i treba Izborni zakon po njegovoj mjeri, što bi bio prvi korak ka ostvarenju cilja o hrvatskom entitetu. Samo o tome i razgovara s Izetbegovićem. To je jezgro njegove politike posljednjih osam godina. 

Pridružio se Dodiku u rusofiliji. Čak ga je možda i nadjačao, pa sad on ide u Rusiju i dogovara. A ono što Čović i Dodik dogovaraju u Rusiji, zasiguno nije povoljno po BiH, ali ni po američke interese na Balkanu. 

Osim zagovaranja jačeg ruskog utjecaja, Čović se preko svog čovjeka po imenu Zoran Galić stara i da što veći broj migranata uđe u Bosnu i Hercegovinu. Dakle, direktno opterećuje zemlju dok tvrdi da su jedino on i Hrvati zagovaratelji ulaska u Evropsku uniju. 

Nakon nabrojanog, a to nije ni blizu njegovog opusa, postavlja se pitanje zašto izumitelji vakcine za Dodika ne urade isto i za Čovića. Posebno jer su ovog trećeg - Izetbegovića - izolovali i iz onih ceremonijalnih skupova na Zapadu.

Je li Čović zaštićen od takvih postupaka?

Politika Milorada Dodika nije ništa opasnija od one Dragana Čovića. Međutim, Čović je iz nekog razloga do sada pošteđen. I ranije se govorilo da je zbog nečega Čović miljenik određenih struja u međunarodnoj zajednici. Govorilo se i da je ta međunarodna zajednica spašavala Čovića od zatvora. 

Međutim, geopolitička situacija danas je mnogo drugačija i sile s istoka imaju sve više aspiracija ka Bosni i Hercegovini. Tu mislim na Rusiju, Kinu, ali i druge zemlje s istoka planete. 

Sjedinjene Američke Države zbog toga i nemaju mnogo vremena za zaustavljanje i sankcionisanje Dragana Čovića. Jer, onog trenutka kada ruska politika, pomognuta kineskom i turskom preuzme primat, sve vakcine ovog svijeta bit će neučinkovite. 

A i SAD u tom slučaju gube mnogo.