Zahtjevi za ocjenu ustavnosti već spremni: Je li Zakon o pravima boraca osuđen na propast?

Pokretanje postupka pred Ustavnim sudom FBiH o Zakonu o borcima je obaveza, jer je taj zakon diskriminarijući i protuustavan.

Poručio je to u razgovoru za Novinsku agenciju Patria Drago Grbavac, predsjednik Udruženja “Zaboravljeni branitelji.

“Bosna i Hercegovina je potpisnica konvencija o zaštiti ljudskih prava, kojima je zabranjena diskriminacija, a Zakon o borcima je diskriminirajući po dobnoj i socijalnoj kategoriji. Naime, spominje se da je za egzistencijalni dodatak potrebno 12 mjeseci učešća u ratu, isto toliko potrebno je provesti na evidenciji Službe za zapošljavanje te imati 57 godina starosti. Prema tom zakonu definisano je da pravo na egzistencijalni dodatak ostvaruju borci koji nemaju primanja veća od 170 KM. Upravo je to diskriminacija po egzistencijalnoj osnovi, jer onaj ko ima 175 KM primanja ne može ostvariti pravo propisano ovim posljednjim zakonom”, pojašnjava Grbavac. 

Dodaje da od dva borca, koji su zajedno bili u rovu, jedan ostvaruje pravo, drugi ne. 

“Onaj koji ispunjava date uslove ima pravo, a borac koji je s njim bio u rovu, ako nema samo jedan uslov, nema pravo na naknadu”, kaže predsjednik Udruženja “Zaboravljeni branitelji”.  

Neshvatljivo mu je “da su federalni parlamentarci uporno govorili da je Zakon o borcima protuustavan i loš, a da su opet glasali za taj zakon”. 

“Čim Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica bude objavljen u Službenom listu mi ćemo pokrenuti apelaciju da se on ukine. Taj zakon će biti ukinut i to je neminovno. Ja nisam pravnik, ali vidim da je neustavan i diskriminirajući”, rekao je Grbavac za Patriju. 
 
Kaže da mu nije jasno kako su njegove kolege iz drugih udruženja mogle pristati na ovakav zakon, jer je u onome što su dogovorili prošle godine trebalo izmijeniti samo par sitnica. 

“Udruženje ‘Zaboravljeni branitelji’ zastupa obje komponente i HVO i ARBiH i funkcionišemo u 25 općina. Ministar Salko Bukvarević obmanjuje javnost i nije tačno da je za prošle godine dogovoreni zakon trebalo 350 miliona KM. Nisu svi bili u borbi cijeli rat. Mi smo za to da nekom ko je bio 10 mjeseci daju 60 KM za učešće u ratu, onom ko je bio 11 mjeseci 66 i slično. I onaj ko ima milion treba imati pravo na borački dodatak za one mjesece koje je proveo na prvoj liniji. Također, ne vidim kakve veze ima biro sa ratom”, poručio je Grbavac.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Senaid Begić, koji je i član Komisije za ustavna pitanja ovog doma, kazao je za Patriju da Zakon o borcima nije bio na razmatranju ove komisije, ali da očekuje da će se potencirati pitanje ustavnosti ovog zakona. 

“U raspravi je bilo nekoliko diskutanata koji su skrenuli pažnju da je Zakon diskriminirajući, odnosno da ne nudi ista prava pripadnicima boračke populacije. Posebno što se smatra da je više socijalni, jer je i dobio onaj član u kojem nema boračkog dodatka, nego se to zove egzistencijalna naknada. Vjerujem da će se manjkavost ovog zakona pokazati kada krene njegova implementacija, tek tada očekujem veliki val nezadovoljstva boračke populacije, među kojima sam i sam. Imam puno prijatelja - saboraca, koji su veoma nezadovoljni ovakvim zakonskim rješenjem”, rekao je Begić. 

Kako kaže, vrijeme će pokazati je li ovo prevara.

“Ovo nije zadovoljavajući zakon, za koji su se borili borci proteklih godina. Mislim da ima smisla što je i Drago Grbavac izložio pred Parlamentom i imam osjećaj da će se puno toga što je rekao pokazati tačnim u narednom periodu”, rekao je Begić. 

Prema informacijama do kojih je Patria došla, brojne općine i gradovi su već počeli razmatranje na kojii način će reagirati nakon što zakon bude objavljen u Službenom listu FBiH, a jedna od opcija je i apelacija Ustavnom sudu FBiH.

Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica stupit će na snagu nakon objave u Službenom listu FBiH, a prije toga će ga morati potpisati predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, u čijem su Uredu kazali da im ovaj zakon još nije stigao na potpisivanje, piše Patria. 

Predstavnički dom podržao je Zakon o pravima boraca na sjednici od 16. jula, a isto je učinio i Dom naroda dva dana kasnije.