Jedan dobio milionski mito, žena dobila parfem: Detalji hapšenja 12 ljudi u Splitu

asd
Hrvatska policija je detaljno objavila za što tereti uhapšene u jučerašnjoj akciji u Splitu.

Podsjetimo, jučer ujutro je u Splitu uhapšeno 12 osoba.

U antikorupcijskoj akciji su uhapšeni poduzetnici Mario Jukić i Zvonko Kotarac, njegov brat Ivan Kotarac, arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić, nekadašnja vijećnica Kerumovog HGS-a Danijela Špalj, bivša voditeljica Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita Lada Pocrnić Mladinić, njen muž Neven Mladinić i pomoćnica Ljiljana Poletti Kopešić, inače viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

Uhapšene su i dvije projektantice hotela te voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja Boris Marelja.

Meta istrage su gradnja hotela Amphora na Žnjanu u vlasništvu Zvonka Kotarca i zgrade na Mejama, odnosno investitori, arhitekti i osobe koje su im izdavale potvrde. Na teret im se navodno stavljaju zloupotreba položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, davanje i primanje mita…

Policija objavila detalje
 
Policija je danas objavila za što ih se tereti.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta finalizirali ranije započeta kriminalistička istraživanja iz aprila i oktobra 2019 godine . Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana starosti 58, 57, 60, 71, 56, 55, 76, 65, 60, 54, 57 i 37 godina, a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita”, piše policija.
Onda ide važan dio, u kojem su opisali što se događalo

“Sumnja se da su navedene osobe, svako u okvirima svoje nadležnosti i odgovornosti i to:

58-godišnjakinja i 57-godišnjakinja kao zaposlenice gradskog ureda za graditeljstvo,

60-godišnjak, 71-godišnjak i 56-godišnjak kao glavni projektanti
 
55-godišnjak kao inspektor zaštite od požara nadležnog tijela državne uprave,

76-godišnjak kao nadzorni inženjer trgovačkog društva iz Splita,

65-godišnjak kao investitor i osnivač trgovačkog društva iz Splita 

60-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja prethodnog trgovačkog društva u poslovima izgradnje hotela,

54-godišnjak kako investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama,
 
57-godišnjakinja kao predstavnica investitora trgovačkog društva iz Splita te

37-godišnjak kao savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu,

Prema unaprijed stvorenom dogovoru počinili niz nezakonitosti koje su u suprotnosti sa Zakonom o gradnji, Zakonom o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenima Detaljnim urbanističkim planom područja i Generalnim urbanističkim planom Grada Splita, a na temelju kojih nezakonitosti bi se omogućilo spajanje u jednu funkcionalnu građevinu, cjelinu hotela i stambene zgrade na Mejama. Time je investitoru omogućeno povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist”, objavila je policija.

Detaljno opisali za šta ih se tereti

Potom su opisali za šta ih se tereti.
 
“Dakle, zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti, samostalno ili na poticanje, te uz davanje i primanje mita, od oktobra 2016. godine do 20. januara 2021. godine su:

izradili glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti  i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju,

izdali građevinsku dozvolu, a potom i njene izmjene te dopune protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana,

izdali građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža (povećali površinu i katnost), te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija, a takvim lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole te

bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u jednom trgovini u sklopu trgovačkog centra,  neistinito utvrdili da je sistem vatrodojave u skladu glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.”
 
Investitor dobio vrijednost od dva miliona eura, osumnjičeni dobio milionski mito, osumnjičena dobila parfem

Investitor je, smatra policija, dobio vrijednost od preko 2 miliona eura. Jedan osumnjičeni je dobio oko 1.200.000 eura. Jedna osumnjičena je, piše policija, dobila poklon u vrijednosti od 700 kuna. Vjerovatno se radi o parfemu koji se spominjao zadnjih dana.

Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama, na način kako je to u interesu investitora i u njegovu korist, osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti iznosa od najmanje 2.027.970,00 eura.
Nadalje, omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu upotrebu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura. Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna”, piše policija.

Svih 12 uhapšenih je u pritvoru

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.”