Jedinstven grad i devet bistrih rijeka

.
Sansk Most jedinstven je grad u kojem žive jedinstveni ljudi. Prostire se na devet bistrih rijeka, a nosi i laskavu titulu Grad cvijeća. Nerijetko ćete u običnom govoru čuti upravo ove nazive za Sanski Most. Ali, njegovi mještani, tepajući mu, najčešće ga zovu Sana.

Ljubav prema rijekama, cvijeću i ljepoti prožima svakog njegovog mještanina. Ukoliko ste nekad kročili na tlo Sanskog Mosta, zasigurno ste osjetili jačinu ovog osjećaja, ukoliko niste, vrijeme je!“

 

Ljekovito blato 

 

Tako se putnicima namjernicima, svima onima koje zanima grad na devet rijeka i koji odluče da ga posjete, obraćaju domaćini. Pećina Hrustovača, izvor rijeke Dabar, Dabarska pećina, vodopad Bliha koji se lomi niz stijenu visoku 56 metara, izvor Zdena, musala u Kamengradu, stari grad Kamengrad, samo su neke od prirodnih ljepota koje ostavljaju bez daha turiste iz cijelog svijeta.

 

Vodopad Bliha lomi se niz stiju visoku 56 metara

 

Kroz općinu Sanski Most protječu rijeka Sana i osam rječica: Sanica, Dabar, Zdena, Bliha, Majdanska rijeka, Japra, Sasinka i Kozica, te nekoliko kraćih ponornica.

 

Sanski Most od onih je gradova koji se mogu pohvaliti i izvorištima ljekovite termalne vode, što je najočitije u Banji Ilidža, koja ljeti vrvi od gostiju. Tu je i ljekovito blato čiji proces mazanja i sušenja traje satima. Kome ne smeta da bude u okovima blata, nađe i dozu užitka.

 

Banja ljeti vrvi od gostiju

 

Tradicija upotrebe i korištenja ljekovitih svojstava termalnih i mineralnih voda seže još od doba Rimljana, Grka i Turaka. Ovi krajevi tradicionalno su bogati ljekovitim izvorima, poznati su i daleko van granica naše zemlje.

 

Netaknuta priroda, nezagađen zrak, tradicionalno gostoprimstvo i ugostiteljska tradicija, uz već spomenuta svojstva ljekovitih voda, našim banjama pribavili su epitet vrlo uglednih, kako zdravstvenih tako i rekreativnih centara, pogodnih za rehabilitaciju, a i za rekreaciju i odmor.

 

Banje su zdravstveno-rekreativne ustanove koje koriste mineralne i termomineralne vode i imaju veliki značaj za rekreaciju i liječenje ljudi. Adila Kulašić je iz Kozarca, a živi u Čikagu. Već tri godine dolazi u Banju Ilidža.

 

– Dolazim jer je ljekovito. Ovdje provedem 15 dana, nakon toga osjećam se izuzetno zdravo i svježe. Lijepo je i toplina naših ljudi nigdje na svijetu ne može se pronaći, ni u Americi ni u Australiji. Može i tamo, ali samo pod uslovom da ima naših Krajišnika – govori kroz smijeh Kulašić.

 

Hamzi-begova džamija jedinstvena u BiH

 

Hamzi-begova džamija s četiri munare, i kao takva jedinstvena u cijeloj Bosni i Hercegovini, privlači pažnju ljepotom i grandioznošću.

 

Ovo je jedina džamija u BiH s tako jedinstvenim stilom gradnje. Prva Hamzi-begova džamija sagrađena je 1557. godine i nije bila ovakvog oblika, a dva je puta rušena i obnavljana. Konačni oblik dobila je 2000. godine. Munare su visoke 51,5 metara.

Izvor: