Jedna saobraćajna nezgoda - 39 pacijenata u Hitnoj službi u Velikoj Kladuši

.
Prema izvještaju Policijske stanice Velika Kladuša, na području općine u protekla 24h evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda u kojoj nije bilo povrijeđenih lica.

 

– Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć se obratilo 39 pacijenata, a tri su upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurne su bile doktorice Samra Alibegić i Ajla Husić.

– Elektronapajanje je stabilno, a zbog planskih radova Podružnice “Elektrodistribucije” Bihać na elektroenergetskim objektima danas i sutra će doći do prekida u isporuci električne energije od 09:00 do 15:00 sati kupcima trafopodručja Podzvizd 1, 2 i 3, Rajnovac 1, 2 i 4, Bečići, Ramići, Kose i Orčeva Luka.

– Vodosnabdijevanje je uredno, saznajemo iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Velika Kladuša.

– Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema rasporedu.

– Vatrogasna jedinica nije imala intervencija u izvještajnom periodu.

– Na prijedlog Regionalnog ureda za deminiranje – BH MAC Bihać, danas će biti održan sastanak na kojem će se govoriti o minskoj situaciji na području mjesnih zajednica Todorovo, Todorovska Slapnica, Vrnograč i Čaglica. Općina Velika Kladuša uputila je poziv svim građanima navedenih mjesnih zajednica i drugim relevantnim učesnicima koji mogu dati korisne informacije o minskoj situaciji na ovim područjima da prisustvuju sastanku koji će biti održan u Općinskoj vijećnici s početkom u 11h.

– JP “Veterinarska stanica“ d.o.o. Velika Kladuša danas će održati cijepljenje pasa i mačaka protiv bjesnoće za 2022. godinu po sljedećem rasporedu:

8:00h – Šumatac kod škole

9:00h – Kudići kod škole

10:00h – Johovica, na autobusnoj stanici kod Bajrektara

11:00h – Donja Vidovska, kod trgovine

12:00h – Gornja Vidovska, kod Sele Jašića

13:00h – Glavica, kod BP „Sestre“

– Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. U drugom dijelu dana slabi lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U Heregovini sunčano. Najviša dnevna temperatura od 13 do 19, na jugu do 22 stepena.

– Mjestimično tmurno vrijeme, izraženije u Bosni, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati manje poteškoće. Sa odmicanjem dana opća slika će se postepeno popravljati pa će se i tegobe kod osjetljivih osoba djelimično umanjiti. U Hercegovini će većim dijelom dana biti sunčanije i ugodnije.

– Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra, te njime završava Evropska sedmica mobilnosti koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra. Ova evropska inicijativa pokušava potaknuti ljude da se služe alternativnim vrstama transporta kako bi se smanjila upotreba automobila. Promovira se hodanje u kombinaciji s biciklima i javnim prijevozom, a sve kako bi se smanjilo zagađenje.

Stanje na cestama

Zbog nestabilnih vremenskih prilika kolovoz je mjestimično mokar i klizav, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), zbog izvođenja neophodnih radova danas (22.09.) obustavlja se saobraćaj u terminima od 13 do 14 sati i od 16 do 17 sati. Za vrijeme obustava alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros nema čekanja.