Dan državnosti BiH: Jedni slave, drugima običan radni dan, zakona nema

Visoko na jarbolu, na brdu Hum u Sarajevu, podignuta je zastava BiH. Ovim je i zvanično počela ceremonija obilježavanja Dana državnosti BiH. 25 novembar je dan kada se treba prisjetiti tekovina ZAVNOBIH-a i jednako boriti za prava svih građana u BiH.

"Mi u gradu Sarajevu živimo tekovine 25. novembra, mi živimo tekovine ZAVNOBIH-a. To je jako važno. To nije kod nas samo ideja, kod nas je to stvarnost", poruka je Abdulaha Skake, gradonačelnika Sarajeva, prenosi N1.

Prisjećanje na značaj 25. novembra i na partizanskom groblju u Mostaru, juče oskrnavljenom od vandala. Oni koji cijeli život baštine događaje iz 1943. kažu da se Dan državnosti iz političkog vrha obilježava salonski.

"ZAVNOBIH je svih nas, ovdje nema stranke i ne može je biti. ZAVNOBIH se mora disati, živjeti, provoditi 365 dana, a ne dan zato što je neradni, pa hajde da opravdamo neradni dan, pa ćemo pomenuti", kazao je Suad Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

No u u Republici Srpskoj, koji je dio BiH, danas je sasvim običan radni dan. Član Predsjedništva iz ovog entiteta, Milorad Dodik, poručuje, ovo je datum iz istorije, nije praznik:

"Dan održavanja ZAVNOBiH-a nema značaj, ako značaj nema ni datum održavanja AVNOJ-a. Manipulacija sa ovim datumom i nametanje 25. novembra kao Dana državnosti ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji - od zajedničkog identiteta u BiH, koji ne postoji, do praznika koji nisu usaglašeni među svima koji žive ovdje."

Dodik poručuje da BiH jeste zajednička, ali da je Republika Srpska samo srpska. Šefik Džaferović smatra da je ova izjava anticivilizacijska:

"I to je izjava koja opravdava podstojeću i podstiče nove diksriminacije unutar BiH. To bi političari morali da znaju. BiH, njeni entiteti, oćine, kantoni, mjesne zajednice, sve je to zajedničko, svih nas bez obzira u kojem dijelu BiH se to nalazilo."

BiH nema Zakon o praznicima na državnom nivou. Zbog toga su česta sporenja oko toga šta treba da se slavi.

"Ja bih bio sretniji da mi imamo zakon o blagdanima koji bi to definirao jedinstveno da više ne nagađamo. Kada ćemo doći do te razine usuglašenosti da uspostavimo jedan takav režim unutar našeg dogovaranja, pa da ubuduće zajednički obilježavamo sve blagdane, koji jesu blagdani BiH, vidjećemo", kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Državni parlament nije uspio da se usaglasi oko teksta zakona, bilo je ranijih pokušaja, ali su propadali u nedostatku koncenzusa. Dok se i ako se postigne dogovor, u BiH će jedni slaviti, a drugi se ponašati kao da je običan radni dan.