Jedno lice teže je povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi

.

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije u Poslovnoj jedinici Velika Kladuša prema sljedećem rasporedu:

  • od 09:00 do 15:00h trafopodručja: Vrnogračka brda, Maćoša, GSM Repetitor Pehovo, Šestanovac 2 i GSM Vrnogračka glava, Vrnograč grad, Rohr Kamin, Vrnogračka Slapnica, Farma Elezovići 3, Delikatesa, Jaretina, Drenovac, Drenovac 2, Glinica Pecka, Glinica, Glinica 2, Elezovići, Elezovići 2, Mešići i Grabovac.
  • od 09:30 do 15:30h trafopodručja: Vrnogračka brda, Maćeša, GSM Pehovo, Šestanovac 2.

Ostalo područje općine uredno je snabdjeveno električnom energijom.

 Isporuka pitke vode je stabilna. Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ obavještavaju građane da je u toku projekat čišćenja rigola i slivnika, te pranje gradskih trgova, trotoara i ulica. Aktivnosti se odvijaju u dnevnim terminima od 07.00h do 15.00h čišćenje, a pranje u noćnom terminu od 22.00h. „Molimo sve građane u saobraćaju za strpljenje i razumijevanje“ – navode iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 Prema informaciji iz JKUP „Komunalije“, odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu.

 40 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja, a jedan je upućen na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurni su bili doktori Ajla Husić i Ahmed Riyad Dash.

 Jedno lice teže je povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi evidentiranoj u protekla 24h. Prijavljeno je i jedno narušavanje javnog reda i mira.

Vatrogasci su, prema riječima dežurnog Okanovića, imali mirna protekla 24h.

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi danas počinje ljeto. Ljeto će nastupiti u 16.59h, a u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje zima. Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Prvim danom ljeta smatra se dan ljetnog solsticija /najduža obdanica/, koji obično pada između 20. i 23. juna. Kako se Zemlja okreće oko Sunca, ali i oko svoje ose njen položaj u određenom trenutku u odnosu na Sunce definiše godišnja doba. Ove godine jesenji ekvinocij /ravnodnevnica/ je 23. septembra, što znači da tada završava ljeto i počinje jesen.

 Danas sunčano uz malu oblačnost. Dnevna temperatura od 29 do 35 °C.

–Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Duži sunčani intervali, uz svježije jutro, povoljno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima u poslijepodnevnim satima, obzirom da će sa odmicanjem dana biti osjetno toplije. Također, preporučljivo je slojevito se odjenuti, kako bi se potrebi raskomotili.

Svjetski dan muzike 

Muzika uljepšava naše živote

 

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan muzike, čiji je cilj promocija raznolikosti muzičkih žanrova među svim generacijama, uz podsjećanje koliko muzika uljepšava naše živote.

Svjetski dan muzike se obilježava od 1982. godine, a ideja je začeta 1976. godine u Francuskoj.  Američki muzičar Džoel Koen, tada zaposlenik jedne francuske radio stanice, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljetnog solisticija. Njegovu ideju je pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Žak Lang, a prva proslava pod nazivom “Festival muzike” je održana 21. juna 1982. godine. U Francuskoj, koja je inicirala tu proslavu, profesionalni muzičari i amateri, osim koncerata, izlaze sa instrumentima na ulicu i besplatno nastupaju.

 

Foto:Arhiv